Çin Ay’da Bitki Yetiştirmeyi Başardı

Çin‘li bilim insanları Ay‘da bitki yetiştirmeyi başardı. Detaylar haberimzde.

Çin’in Chang’e 4 uzay aracı 3 Ocak 2019 tarihinde Ay’ın uzak tarafına indiğinde tarih yazmıştı. Ay’ın o bölümünü ziyaret eden ilk uzay aracı olan Chang’e 4’ün yükü arasında Lunar Mikro Ekosistemi (LME) adı verilen 2.6 kilogramlık mini biyosfer vardı. Bu biyosfer ile bazı canlılar Ay’a taşındı. Sonunda ise güzel haber geldi.

Çin’in Ay Deneyleri Devam Edecek

18 cm uzunluğunda ve 16 cm çapında olan LME, mikro-yerçekimi ve Ay radyasyonu hariç çoğunlukla Dünya benzeri koşullarda tutulan altı canlıyı Ay’a taşıdı.

LME’nin taşıdığı canlı listesi şu şekilde sıralanıyor:

Patates tohumu

Pamuk tohumu

Fare Kulağı Teresi

Meyve Sineği yumurtası

Maya

Kolza tohumu

Çin’in çığır açan bu çalışması Ay’daki ilk biyolojik büyüme deneyi olarak adlandırılıyor. Ancak pamuk tohumlarının olumlu sonuç vermesi biraz üzücü oldu. Deneyi gerçekleştiren ekip yeşeren pamuk tohumunun filizlenen bir yaprağının olduğunu düşünüyordu. Gelen verilere dayanarak bunun filizlenen iki adet yaprak olduğu anlaşıldı.

LME’nin içi ısıtılmadı bu yüzden ilk Ay gününden sonra, sıcaklık eksi 190 santigrat’a düştüğünde pamuk filizleri öldü. Ancak LME’nin ömrünü test etmek için deney devam ettirildi. Ekip bu çalışmayı geliştirmeyi planladıklarını da açıkladı. Bu arada bir Ay gününün dünyadaki 14 güne eşit olduğunu da belirtelim.

Ay’daki biyolojik deneylerin daha fazla olması için büyük bir destek veriliyor. ABD, Çin, Hindistan, Rusya, Avrupa Uzay Ajansı ve JAXA, Ay’a yönelik görevler planlıyor. Ayrıca özel firmalar da bu çalışmalara girmeyi planlıyor.