Android’de Gereksiz Dosyaları Temizleme

Android Gereksiz Dosyaları Temizleme

Android telefonlarda gereksiz dosyaların nasıl temizlenmesi gerektiği ile ilgili merak edilen tüm soruları sizler için cevapladık.

Android Telefonlarda Temizlik Zamanı

Android işletim sistemine sahip telefonunuzda depolama alanı problemi, takılma veya kasma gibi sorunlar yaşıyorsanız bu yazımız tam size göre. Gereksiz dosyaları silerek depolama alanında daha fazla yer açabilir ve telefonunuzu hızlandırabilirsiniz. Peki bu işlemler nasıl yapılıyor? 5 farklı yöntemle bu işlemleri yapabilirsiniz.

Tüm telefonlarda olduğu gibi Android işletim sistemine sahip telefonların da sınırlı bir depolama kapasitesi vardır. Bu depolama kapasitesi fotoğraflarınız, dosyalarınız, videolarınız, uygulamalarınız ve bir de can sıkıcı gereksiz dosyalarınız ile doludur. Telefonunuza belirli aralıklarla gereksiz dosyaları silme işlemi uygulamazsınız cihazınızın performansı zamanla düşecektir.

Gereksiz dosyaları temizlemek için uygulayabileceğiniz 5 farklı yöntem var. Bu yöntemleri başarılı bir şekilde uyguladıktan sonra depolama alanı artırma, performans güçlendirme gibi başarılı sonuçlar elde eder ve çok daha verimli bir telefon kullanım deneyimine ulaşırsınız. Sizin için Android gereksiz dosyaları temizleme işlemi nasıl yapılır sorusunu yanıtladık ve uygulayabileceğiniz yöntemleri adım adım anlattık.

Google Files İle Gereksiz Dosyaları Temizleme

Adım 1: Telefonunuzda Google Files’ı açın. Eğer uygulama yüklü değilse buraya tıklayarak indirip yükleyebilirsiniz.
Adım 2: Sol alt köşedeki Temizle butonuna tıklayın.
Adım 3: Gereksiz Dosyalar sekmesini onaylayın.
Adım 4: Gereksiz Dosyaları Göster butonuna tıklayın.
Adım 5: Silmek istediğiniz tüm dosya ve uygulamaları seçin.
Adım 6: Temizle butonuna tıklayın.
Adım 7: Çıkan ekranı onaylayın.

Google Files uygulaması Google tarafından Android kullanıcılarına sunulan, telefondaki dosyaları silme, düzenleme, paylaşma gibi işlemleri de olan bir bulut hizmetidir. Uygulama telefondaki tüm dosyalara erişebildiği ve size düzenleme imkanı sunduğu için gereksiz dosyaları da bu uygulama üzerinden görebilir ve temizleyebilirsiniz.

Google Files mobil uygulaması bazı Android işletim sistemine sahip telefonlarda yüklü olarak geliyor. Eğer sizin telefonunuzda yüklü değilse Google Play üzerinden indirerek kullanmaya başlayabilirsiniz.

Google tarafından böyle bir mobil uygulama geliştirilmesinin en önemli nedeni, farklı Android işletim sistemine sahip telefonlarda farklı dosya arayüzleri olması ve arayüzlerin her zaman kullanışlı olmamasıdır. Google Files ile bir telefonda bulunan dosyalarınızı diğer tüm telefonlarınızda da görüntüleyebilir, gereksiz dosyaları temizleyebilir ve alıştığınız arayüzün kolaylığını yaşayabilirsiniz.

Uygulama Verilerini Temizleyerek Gereksiz Dosyaları Temizleme

Adım 1: Cihazınızın Ayarlar sayfasına tıklayın.
Adım 2: Uygulamalar bölümüne tıklayın.
Adım 3: Gereksiz dosyalarını silmek istediğiniz uygulamaya tıklayın.
Adım 4: Uygulamanın kapladığı depolama alanını göreceksiniz.
Adım 5: Verileri Temizle butonuna tıklayın.
Adım 6: Gereksiz dosyalarını silmek istediğiniz her uygulama için aynı işlemi tekrar edin.

Telefonunuzun Ayarlar sayfasından cihazınızda yüklü olan uygulamaları ve bu uygulamaların depolama alanınızda kapladığı alanı görebilirsiniz. Mobil uygulamaların kendi boyutu için yapılabilecek bir şey yok ama yükleme sonrası kullanım sırasında oluşturduğu dosyaları yani gereksiz dosyaları yukarıdaki adımları uygulayarak temizleyebilirsiniz.

Uygulama Kullanarak Gereksiz Dosyaları Temizleme

Adım 1: Buraya tıklayarak Super Clean uygulamasını telefonunuza indirin.
Adım 2: Uygulamayı açın.
Adım 3: Ana ekrandaki Çöpleri Temizle butonuna tıklayın.
Adım 4: Uygulama telefonunuzdaki gereksiz dosyaları analiz edecek.
Adım 5: Daha sonra Temizle butonuna tıklayın.
Adım 6: Telefonunuzdaki tüm gereksiz dosyalar temizlendi.

Android işletim sistemine sahip telefonunuzda gereksiz dosyaları temizlemek için kullanabileceğiniz pek çok farklı uygulamaya Google Play’den ulaşabilirsiniz. Super Clean ve benzeri uygulamalarla telefonunuzdaki gereksiz dosyaları temizleyebilir ve cihazınızı optimize ederek performansı artırabilirsiniz.

Sistem Ayarlarından Gereksiz Dosyaları Temizleme

Adım 1: Telefonunuzun Ayarlar sayfasına tıklayın.
Adım 2: Buradan Depolama bölümüne tıklayın.
Adım 3: Telefonunuzdaki yüklü uygulamalar tarafından kullanılan toplam bellek miktarını göreceksiniz.
Adım 4: Buradan Önbelleğe Alınmış Veriler bölümüne tıklayın.
Adım 5: Verileri Sil seçeneğine tıklayın.
Adım 6: Çıkan ekranı onaylayın.

Android işletim sistemi, gereksiz dosyaları silmek için kendi araçlarına da sahiptir. Bu aracı yukarıdaki adımları izleyerek kullanabilirsiniz. Bazı telefonlarda silme aracı ana ekranda bir simge olarak da görülebilir. Herhangi bir işlem yapmadan önce cihazınızdaki fabrikasyon yüklü olan önbellek temizleme, gereksiz dosyaları silme ve hafıza artırma gibi işlevleri olan araçları da kullanabilirsiniz.

Kurtarma Ekranından Gereksiz Dosyaları Temizleme

Adım 1: Telefonunuzun güç ve ses açma düğmelerine aynı anda basın.
Adım 2: Kurtarma ekranı açılana kadar 5-10 saniye basılı tutun.
Adım 3: Kurtarma ekranı açıldığında tuşlara basmayı bırakın.
Adım 4: Ses tuşlarını kullanarak Wipe cache partition seçeneğine gelin.
Adım 5: Güç tuşu ile işlemi onaylayın.
Adım 6: Daha sonra ses tuşları ile Reboot system seçeneğine gelin ve güç tuşu ile onaylayın.
Adım 7: Telefon yeniden başladıktan sonra işlem tamamlanmış olacak.

Recovery yani kurtarma modu en son tercih edilmesi gereken yöntemdir. Çünkü yanlış bir işlem yapma olasılığı oldukça yüksektir. Yukarıdaki adımlar her telefonda farklılık gösterebilir. Bu nedenle yöntemi uygulamadan önce telefonunuzun marka ve modeli ile Google’da arama yaparak kurtarma modunun nasıl açılacağını öğrenmelisiniz.

Android gereksiz dosyaları temizleme işlemi nasıl yapılır sorusunu 5 farklı yöntemle yanıtladık. Uygulayabileceğiniz yöntemleri adım adım anlattık. Telefonunuzdaki gereksiz dosyaların kapladığı depolama alanı arttıkça cihazınızın performansı düşecektir. Bu nedenle belirli aralıklarla gereksiz dosyaları temizleme işlemini uygulamanızı tavsiye ediyoruz.