Optik Görüntü Sabitleyici (OIS) Nedir?

Optik Görüntü Sabitleyici (OIS)

Optik görüntü sabitleyici (OIS) nedir sorusunun cevabı ve merak edilen tüm detaylar yazımızda.

OIS Nedir?

Eskiden lüks olan görüntü sabitleme sistemleri, akıllı telefon fotoğrafçılığının yaygınlaşmasıyla bir ihtiyaç haline geldi. Optik görüntü sabitleyici başta olmak üzere farklı teknolojilerle daha temiz görüntüler elde etmek mümkün. Optik görüntü sabitleyici nedir ve diğer sistemlerle farkları nelerdir sorularını sizler için cevapladık.

İyi bir fotoğraf ve video çekebilmek için güçlü bir makineye, farklı durumlar için çeşitli lenslere ve sabitleme işlemi için farklı donanımlara ihtiyacımız vardı. Artık tüm bu büyük cihazlar akıllı telefon kameramıza sığabiliyor. Optik görüntü sabitleyici gibi farklı sistemlerle çekim esnasında oluşacak hatalar en aza indiriliyor.

Görüntü sabitleme sistemleri için zaman içinde farklı teknolojiler geliştirildi. Optik görüntü sabitleyici ve diğer sistemlerin kendilerine göre bazı artıları ve eksileri var. Ancak her şeye rağmen artık görüntü sabitleme sistemlerinin belirli bir kararlılıkta olduğunu söyleyebiliriz. Yine de bir cihaz alırken optik görüntü sabitleyici nedir, diğer sistemlerle farkları nelerdir bilmeniz, tercih yaparken işinizi çok kolaylaştıracaktır.

Görüntü sabitleyici, akıllı telefon kamerasıyla çekim yaparken insan eli ile oluşabilecek titreme, kayma, sallama ya da çevre etkisiyle oluşabilecek ışık değişimi, canlı nesne hareketi gibi olumsuz durumların görüntüyü etkilemesini önleyen, farklı teknolojiler kullanılarak oluşturulan teknolojidir. 3 temel görüntü sabitleyici sistemden bahsedeceğiz.

Optik Görüntü Sabitleyici Nedir?

Optical Image Stabilization kısaca OIS, Türkçesi ile optik görüntü sabitleyici, görüntü sabitleme işlemi için fiziksel donanım kullanan bir teknolojidir. Görüntüyü algılamak ve buna göre kameraya müdahale etmek için bir jiroskop kullanır. Buradaki amaç cihaz gövdesi ile kamera hareketlerini aynı hizada tutmaktır.

Optik görüntü sabitleyici sistemi bir donanımla çalıştığından dolayı farklı sistemlerde olduğu gibi sabitleme sırasında görüntü kaybı olmaz. OIS sisteminde cihaza ek bir donanım eklendiği için maliyet artışına sebep olur. Ancak görüntü sorunlarının en sık yaşandığı düşük ışıklı ortamlarda hayat kurtaran bir teknolojidir.

Elektronik Görüntü Sabitleyici (EIS) Nedir?

Electronic Image Stabilization kısaca EIS, Türkçesi ile elektronik görüntü sabitleyici, görüntü sabitleme işlemi için yazılım kullanan bir teknolojidir. Kamera hareketlerini cihazdaki ivmeölçer ile algılar ve kareleri birbirine hizalayarak görüntüyü sabitler. Art arda birden fazla kare çekilen HDR ve gece modu için idealdir.

Elektronik görüntü sabitleyici, bir videoda en yüksek kontrasta sahip noktayı bulur ve tüm çerçeveyi bu noktaya göre sabitler. Bu sebeple video çerçeveden kırpılacak ve görüntü kaybı ortaya çıkacaktır. Geniş açılı görüntülerde sorun olmaz ancak yakın çekimlerde görüntüyü bozacak kadar bir kayba neden olabiliyor.

Hibrit Görüntü Sabitleyici (HIS) Nedir?

Hybrid Image Stabilization kısaca HIS, Türkçesi ile hibrit görüntü sabitleyici, hem elektronik hem de optik görüntü sabitleyici teknolojisinin bir arada kullanıldığı görüntü sabitleme sistemidir. OIS sistemi donanım dengelemesini sağlarken, EIS sistemi son bir düzeltme ile tüm pürüzleri ortadan kaldırmaktadır.

Hibrit görüntü sabitleyici sistem, 2 farklı görüntüleme sistemini birleştirdiği için çok güçlü görünse de eğer akıllı telefonunuzla profesyonel çekimler yapmayı hedeflemiyorsanız çok da gerekli bir sistem değildir. Ancak yeni bir cihaz alırken tercihlerinizi olumlu yönde etkileyecek bir etkendir.

Görüntü Sabitleyici Teknolojilerinin Farkları Nelerdir?

Optik görüntü sabitleyici ile elektronik görüntü sabitleyici teknolojisi arasındaki en önemli fark görüntü kaybıdır. OIS donanımsal bir teknoloji olduğu için çekim sırasında kamera hareketlerine müdahale eder ve çerçeveden kırpmadan sabitleme işlemini yapar. EIS ise yazılımsal bir teknoloji olduğu için çekilen görüntüde kırpma yaparak sabitleme işlemini gerçekleştirir.

Diğer önemli bir fark ise arıza yapma ihtimalidir. Optik görüntü sabitleyici teknolojisi bir donanımla çalıştığından az da olsa harici olarak bozulma ihtimali var. Elektronik sabitleyici teknolojisi ise bir yazılımla çalıştığından kolay bozulmayacak, bozulsa bile parça değişimine gerek duyulmadan oluşan arıza giderilebilecektir.

Görüntü üzerinde kırpma yapmadığı ve görüntü kaybı oluşmadığından, optik görüntü sabitleyici sistem yakın çekimde istenilen görüntüyü tam olarak yakalamanızı sağlayacaktır. Elektronik görüntü sabitleyici sistem ise geniş açılı çekimde, HDR ve gece modunda gözle görülür bir iyileştirme yapar.

Akıllı telefonların arka kamera sayısı arttığı ve yazılım tarafında gelişmeler olduğu için artık her iki teknolojinin birleşmesi olan hibrit görüntü sabitleyici sistem de yaygınlaşmaya devam ediyor. Hibrit görüntü sabitleyici olmazsa olmaz bir sistem değil ancak yeni bir cihaz alırken HIS sistemi cihazı bir adım öne çıkaracaktır.

Tercih Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Günümüzde artık neredeyse tüm akıllı telefon kameralarında elektronik görüntü sabitleyici teknolojisi ve birçoğunda optik görüntü sabitleyici teknolojisi bulunuyor. Ancak ikisi arasında tercih yapmak gerekirse fotoğraf ve video çekme alışkanlıklarınızı ön planda tutmanız gerekiyor.

Eğer yakın çekim yapmayı seviyorsanız cihazda mutlaka optik görüntü sabitleyici teknolojisi olmalıdır. Cihaz ultra geniş açılı bir lense sahip ise optik görüntü sabitleyici yerine elektronik görüntü sabitleyici sistem, özellikle video çekimleri esnasında yeterli olacaktır. Hibrit görüntü sabitleyici sistem ise giderek yaygınlaştığı için tercihleriniz sırasında ön planda tutmanızı tavsiye ederiz.

Görüntü sabitleyici sistemlere sürekli yeni teknolojiler ekleniyor. Çok yakın bir zamanda artık bir akıllı telefonla çekim yaparken gimbal veya tripod gibi harici donanımlara ihtiyaç duymadan temiz görüntüler elde edebileceğiz.