TUA Ay’a Gidiş Tarihini Açıkladı

Türkiye Uzay Ajansı TUA

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım Ay’a gidiş tarihini resmi olarak açıkladı.

TUA Başkanı Ay’a Gidiş Tarihini Açıkladı

Gözünü uzaya diken ülkemiz, bir süre önce Türkiye Uzay Ajansı adında yeni bir kurum oluşturarak bu alandaki çalışmalarına başlamıştı. İlk hedefi uzaya çıkmak ve Ay’dan örnek toplamak olan TUA, şu anda araştırma ve geliştirme kısmı ile uğraşıyor.

Rusya’da yapılan Küresel Uzay Keşif Konferansı’nda konuşan Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, geçtiğimiz dönemlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı uzay programı ile ilgili detaylar verdi.

Türkiye Uzay Ajansı 2028 – 2029 Yılında Ay’a İniş Yapacak

Independent gazetesinin haberine göre, 16 Haziran Salı günü St. Petersburg’da düzenlenen Küresel Uzay Keşif Konferansı’nda konuşan Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, ilk test görevini 2023 yılında yapabileceklerini ifade etti.

Uzaya çıkacak olan uzay aracının geliştirilme aşamasında olduğunu belirten Yıldırım, üretilen motorun hibrit ve yerli üretim olacağını söyledi. Yapılan açıklamalara göre her şey planlandığı gibi devam ederse, uzay aracının fırlatmaya hazır olduğundan emin olunması için roketin bir prototipi, 2023 yılının sonlarında Ay’a uçacak.

Ancak uzay aracının kendisi muhtemelen 2029’a kadar hazır olmayacak. Ay’a iniş yapması planlanan araç, yüzeyden bilimsel veriler toplayacak. Konu ile ilgili açıklama yapan TUA Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, “Ay’a ulaşmak için kendi motorumuzu kullanmayı düşünüyoruz. Ancak ilk aşamada roketimizi alçak Dünya yörüngesi‘ne yerleştirmek için uluslararası işbirliğine başvuracağız.” ifadelerini kullandı.

Uluslararası Uzay İstasyonu’na Türk Astronot Gönderilecek

Türkiye önümüzdeki yıllarda bilimsel deneyler yapması için Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS)’na bir Türk astronot göndermeyi de planlıyor. Bu planla ilgili açıklamalarda bulunan Yıldırım, “Taraflarla görüşmelerimizi sonuçlandırmaya çalışıyoruz. Birkaç ay içinde kesinleşecek ve eğitim sürecine başlayacağız.” ifadelerini kullandı.