Intel Arc Pro Ekran Kartlarını Tanıttı

Intel Arc Pro Ekran Kartı

Intel firması profesyoneller için geliştirdiği Arc Pro ekran kartlarını resmi olarak tanıttı.

Intel Arc Pro Ekran Kartı Özellikleri

AMD’nin İşlemci tarafında atağa kalkması ile büyük bir rekabete giren Intel bununla sınırlı kalmayarak ekran kartı tarafına da yöneldi. Uzun yıllardır işlemcilerinde dahili grafik işlemcisine yer veren Intel geçen yıl yüksek performanslı ekran kartlarına sahip olacak Arc serisinini duyurmuştu. Intel Arc Pro ekran kartlarıyla bu seriye yeni modeller eklendi.

Geçen yıl yapılan tanıtımda ekran kartlarının oyun performansına dikkat çekilmişti. Arc Pro serisindeki modeller Pro ifadesinden de anlaşılabileceği gibi profesyonellere hitap ediyor. Bu ekran kartları Adobe Premiere Pro, DaVinci Resolve Studio ve HandBrake benzeri proglarramın yoğun olarak kullanılacağı bilgisayarlar için geliştirildi.

3 Farklı Modelden Oluşuyor

Arc Pro serisi küçük, tek yuva kaplayan Arc Pro A40 başta olmak üzere 3 farklı modelden oluşuyor. Arc Pro A50 bir üst model olarak karşımıza çıkıyor ve çift yuva kaplıyor. Arc Pro A30M ise bu iki ekran kartından farklı olarak dizüstü bilgisayarlara özel olarak geliştirildi.

Her 3 model de yerleşik makine öğrenimi ve ışın izleme desteğine sahip. Ancak özellikleri farklılık gösteriyor. A40 ve A30M, 3,50 teraflop güce sahip, A50 ise 4,80 teraflop güç sunuyor.

Her iki masaüstü modelinde de 6 GB, dizüstü bilgisayarlar için geliştirilen modelde ise 4 GB RAM mevcut. Ayrıca ekran kartları Intel’in pazarda bir ilk olduğunu söylediği AV1 donanım hızlandırması‘nı destekliyor.

Intel Arc Pro Ekran Kartı Teknik Özellikleri

Intel Arc Pro A40 Intel Arc Pro A50 Intel Arc Pro A30M (Mobil)
Performans 3.5 TFLOPs 4.8 TFLOPs 3.5 TFLOPs
Xe Çekirdekleri 8 x Işın İzleme Çekirdekleri 8 x Işın İzleme Çekirdekleri 8 x Işın İzleme Çekirdekleri
RAM 6GB GDDR6 6GB GDDR6 4GB GDDR5
Ekran Çıkışı 4x mini-DP 1.4 4x mini-DP 1.4 Laptop’a göre değişiyor
TDP Değeri 50W 75W 35–50W

Çoklu Ekran Kartı Desteği Var

Çoklu ekran kartları ile de uyumlu olan Arc Pro ekran kartlarında 4 adet bağlantı noktası yer alıyor. Böylece 2 adet 8K ekranı, 1 adet 5K 240 Hz ekranı, 2 adet 5K 120 Hz ekranı veya 4 adet 4K 60 Hz ekranı destekleniyor.

Intel yeni ekran kartlarının maliyetini şimdilik açıklamadı. Ancak bu yılın sonundan itibaren satışa çıkacağı ifade edildi.