Işın İzleme Teknolojisi Nasıl Çalışır?

Işın İzleme Teknolojisi

Son zamanlarda ekran kartlarında görmeye başladığımız ışın izleme teknolojisi ile ilgili tüm merak edilenler yazımızda.

Işın İzleme Teknolojisi Nasıl Çalışır?

Gerçekçi ışıkların ve gölge efektlerinin oluşturulmasına imkan sunan ışın izleme teknolojisi artık mobil cihazlarda da konumlandırılmaya başlandı.

Akıllı telefonları sahip oldukları birçok özelliklerin haricinde birer oyun konsolu olarak da tanımlamak mümkün. Birçok kullanıcı akıllı telefon tercihi yaparken oyun performansını dikkate alıyor. Firmalar bu nedenle akıllı telefonların performansını yeni teknolojilerle artırmayı amaçlıyor.

Işın İzleme Teknolojisi Akıllı Telefonlarda Oyun Performansında Artış Sağlıyor

Son dönemde ekran kartlarında görmeye başlanan ışın izleme (ray tracing) teknolojisi oldukça popüler bir konumda. Bu yeni teknoloji bilgisayarlardan sonra akıllı telefonlara da ulaşmış durumda. Yeni ışın izleme teknolojisi ile akıllı telefonların oyun performansında önemli oranda artış oluyor.

Teknolojinin bu yeni nimetinden faydalanan telefonlardan birisi de geçen ay tanıtılan Samsung Galaxy S23 ailesi oldu. Önceki versiyona göre grafik birimi performansı %41 artan Samsung’un amiral gemisi cihazları ray tracing teknolojisini de içerisinde bulunduruyor. Galaxy S23 serisinin grafik işlemcisi ışın izleme teknolojisiyle mobil oyunlarda ışık yansımalarını ve gölgeleri çok daha gerçekçi bir şekilde sunmayı başarıyor.

Işın İzleme (Ray Tracing) Nedir?

Peki ışın izleme (ray tracing) nedir? Samsung yetkileleri bu soruyu cevapladı. Akıllı telefon oyun grafiklerinde yıllardır ortaya çıkan en büyük sıçramalardan birisi olarak kabul edilen ışın izleme (ray tracing) ışığın gerçek dünyada ne şekilde hareket ettiğini göz önünde bulundurarak mobil oyunlarda gölgeleri ve ışık yansımalarını çok daha gerçekç olarak sunmayı başarıyor.

Galaxy S23 ailesinin sistem platformu geliştirme grubu’nda görev yapan Jungwoo Kim ışın izleme teknolojisini bir bir ışığın nesne tarafından yansıtıldıktan, yayıldıktan veya kırıldıktan sonra gözün optik sinirinin onu nasıl algıladığını izleyen karmaşık bir simülasyon olarak açıkladı.

Samsung Firması Unity ve Epic Games İle Ortak Çalışma Yapıyor

Önceki grafiklere kıyasla daha gerçekçi görüntüler sunulmasına imkan sunan ışın izleme teknolojisi için Samsung, Unity ve Epic Games gibi büyük firmalarla ortak bir çalışma devam ettiriyor. Şimdilik tam anlamıyla ışın izleme teknolojisini destekleyen bir oyun yok. İlerleyen dönemde oyun üreticilerinin bu konuda adım atmaları bekleniyor.