Bilim İnsanları Beyni Vücuttan Ayrı Çalıştırmayı Başardı

Yapay Zeka

ABD’deki Southwestern Tıp Merkezi‘nde görev yapan bilim insanları bir domuzun beynini vücudundan ayırıp 5 saat boyunca canlı ve fonksiyonel tutmayı başardı.

Bilim İnsanları Beyni Vücuttan Ayrı Çalıştırmayı Başardı

Bilim insanları ketamin kullanarak anestezi uygulanmış bir domuzun beynine giden kan akışını başarılı bir şekilde izole ettiler. Daha sonra beyin için kan basıncı, sıcaklık, hacim ve besin maddeleri gibi temel fizyolojik parametreleri korumak için bilgisayarlı bir algoritma kullanıldı.

5 saatlik süre boyunca beyin vücudun geri kalanından hiçbir biyolojik girdi almamasına rağmen aktivitede minimum değişiklik gösterdi. Bu buluş diğer bedensel işlevlerin müdahalesinden bağımsız olarak insan beynini incelemek için yenilikçi yolların önünü açabilecek. Ayrıca bu teknoloji gelecekte beyin nakli yapılabilmesinin de önünü açmış oldu.

Bu Sistem Türünün İlk Örneği Olan Bir Yaklaşımı Temsil Ediyor

Ekstrakorporeal pulsatil dolaşım kontrolü (EPCC) olarak bilinen bu sistem türünün ilk örneği olan bir yaklaşımı temsil ediyor. EPCC hipogliseminin beyin üzerindeki etkilerini dış faktörlerin kafa karıştırıcı etkisi olmadan anlamak amacıyla deneylerde kullanıldı. Düşük kan şekeriyle ilgili geleneksel araştırmalar, laboratuvar hayvanlarının gıda alımını ya da insülin dozajlarını manipüle ediyordu. Ancak bu hayvanlar bu tür manipülasyonlara cevap olarak metabolizmayı değiştirebilecek doğal savunma mekanizmalarına sahip.

Daha Önce Keşfedilmemiş Yolları Mümkün Kılacağına İnanılıyor

Beynin EPCC aracılığı ile izole edilmesi araştırmacıların besin alımının etkisini bağımsız olarak incelemesine imkan sunarak vücudun telafi edici mekanizmalarının müdahalesi olmadan beyin işlevine ilişkin içgörüler sağladı. Bilim insanları bu yeni yöntemin beyine odaklanan fizyolojik araştırmaların daha önce keşfedilmemiş yollarını mümkün kılacağına inanıyor.

Southwestern’deki Eugene McDermott İnsan Büyümesi ve Gelişimi Merkezi’nde nöroloji, fizyoloji, pediatri ve profesörü olan Juan Pascual bu teknolojinin potansiyeline dikkat çekti ve şu açıklamaları yaptı: “Bu yeni teknik vücuttan bağımsız olarak beyine odaklanan araştırmalara imkan sunarak fizyolojik soruları daha önce hiç yapılmamış bir şekilde cevaplamamızı sağlıyor.”

EPCC Çalışması Scientific Reports İsimli Akademik Dergide Yayınlandı

Bu araştırmayı detaylandıran “Ekstrakorporeal pulsatil dolaşım kontrolü (EPCC) altında domuz beyin fonksiyonunun devam ettirilmesi” başlıklı çalışma Scientific Reports isimli akademik dergide yayınlandı.