İlk Türk Astronotun Uzaya Çıkacağı Tarih Açıklandı

Alper Gezeravcı

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı‘nın uzaya çıkacağı tarih açıklandı.

İlk Türk Astronotun Uzaya Çıkacağı Tarih Açıklandı

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı’nın yeni uçuş tarihi resmiyet kazandı. Axiom Space firmasının AX-3 adlı misyonu ile Uluslararası Uzay İstasyonu’na fırlatılacak olan Alper Gezeravcı ne zaman uzaya çıkacak?

İlk Türk Astronot Alper Gezeravcı 18 Ocak’ta Uzaya Çıkacak

SpaceX ve Axiom Space şirketleri geçtiğimiz haftalarda ertelenen AX-3 görevi için yeni tarihi paylaştı. Buna göre İlk Türk astronot 18 Ocak 2024 tarihinde uzaya fırlatılacak. Türkiye saati ile 01:11’de yapılacak fırlatma ABD’nin Florida eyaletinde gerçekleştirilecek.

Roketin Uluslararası Uzay İstasyonu’na 19 Ocak’ta Kenetlenmesi Hedefleniyor

Dragon uzay aracı eğitimlerini bitiren astronotların görev için hazır olduğu ifade edildi. Fırlatmanın 18 Ocak’ta başlaması ve roketin Uluslararası Uzay İstasyonu’na 19 Ocak’ta kenetlenmesi hedefleniyor.

SpaceX bir süre önce görev için yapılacak uçuşu ertelemişti. Elon Musk’ın uzay şirketi bu ertelemenin nedenini olumsuz hava koşullarına bağlamıştı. Ayrıca SpaceX’in fırlatma sıralamasının değiştiğin altı çizilmişti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır Açıklama Yaptı

Konu ile ilgili açıklama yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır “Bu tarihi görev Türkiye’nin uzay bilimi çalışmalarında oldukça önemli bir kilometre taşı olmanın haricinde gelecek nesiller için de büyük bir ilham kaynağı olacak” ifadelerini kullandı.

Ayrıca Türkiye Uzay Ajansı (TUA) ve PTT tarafından Türkiye’nin tarihi ilk insanlı uzay görevi için hatıra pulu tasarlandı.

Alper Gezeravcı Kimdir?

2 Aralık 1979’da Mersin’de dünyaya gelen Alper Gezeravcı 21 yıldır Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda görev yapan bir F-16 pilotu. Hava Harp Okulu’ndan Elektronik Mühendisi olarak mezun olan Alper Gezeravcı yüksek lisansını ABD Hava Kuvvetleri Teknoloji Enstitüsü Harekat Araştırması bölümünde yaptı.