Uzaya Çıkan İlk Türk Alper Gezeravcı Oldu

Alper Gezeravcı

SpaceX‘in uzay aracı başarıyla fırlatıldı ve Alper Gezeravcı uzaya çıkan ilk Türk olma ünvanına sahip oldu.

Uzaya Çıkan İlk Türk Alper Gezeravcı Oldu

Uzaya çıkan ilk Türk olan Alper Gezenavcı’nın da içinde bulunduğu SpaceX’in uzay aracı başarıyla fırlatıldı ve kapsül başarılı bir şekilde fırlatıldığı Kennedy Uzay Merkezi’ne geri döndü.

Türkiye’nin uzay yolculuğu nihayet başladı. SpaceX’in uzay aracı Türkiye saati ile 00:49’da, ABD yerel saati ile 16.49’da, NASA’nın Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden başarıyla fırlatıldı. Falcon 9 roketi Dragon uzay aracı‘nı fırlattı ve taşıyıcı roket başarılı bir şekilde dünyaya geri dönmeyi başardı.

Alper Gezeravcı SpaceX’in Falcon 9 roketi ile Kennedy Uzay Merkezi’nden Axiom Space’in Axiom Mission 3 ya da kısa ismiyle Ax-3 göreviyle (ISS) Uluslararası Uzay İstasyonu’na doğru yolculuğa çıktı. Bu sayede uzaya çıkan ilk Türk olma ünvanını kazanmış oldu.

Falcon 9 Roketi Teknik Özellikleri

SpaceX’in tasarlayıp geliştirdiği yeniden kullanılabilir bir fırlatma araçları ailesi olan Falcon 9 uzaya gidecek kapsülü dünyadan fırlattıktan sonra taşıyıcı kısım geri dönüyor ve tekrar kullanılabiliyor.

SpaceX’in verilerine göre Falcon 9 roketleri günümüze kadar 289 kalkış ve 246 iniş yaptı. Roketler 221 defa birden fazla uçuşta kullanıldı. Yeniden kullanılma özelliğine sahip olan Falcon 9 roketlerinden kaç adet bulunduğu açıklanmadı. Uzunluğu 70 metre, çapı 3,7 metre ve 550 ton ağırlığındaki Falcon 9 roketi alçak Dünya yörüngesinde 22 bin, durağan aktarım yörüngesinde 8 bin 300 ve Mars’ta 4 bin kilogram yük taşıma kapasitesinde.

Falcon 9’ların 9 Merlin motorunda alüminyum-lityum karışımı ile oluşturulmuş sıvı oksijen ve roket için kullanılan kerosen (RP-1) yakıt tankları mevcut.

Alper Gezeravcı Hangi Görevleri Yapacak?

Alper Gezeravcı 14 gün içinde ISS’de 13 bilimsel deney gerçekleştirecek ve bazı bilim çalışmalarını uzayda yapacak.

Ax-3 görevinde ayrıca ABD ve İspanya’yı temsilen misyon lideri Michael Lopez-Alegria, İtalya Hava Kuvvetlerinden Pilot Walter Villadei ve Avrupa Uzay Ajansı adına katılan İsveç‘li Marcus Wandt bulunuyor.

Alper Gezeravcı Uzaya Çıkışı Canlı Yayın

Eğer dün geceki canlı yayını kaçırdıysanız aşağıdaki videodan tekrarını izleyebilirsiniz.