NASA Kendini Onaran Madde Geliştirdi

NASA, uzayda daha uzun süre kalabilmeyi sağlayabilmek için geliştirdiği envanterine bir yenisini daha ekledi. Geliştirilen bu yeni madde kendi kendini saniyeler içinde onarabiliyor.

uzay-araci

NASA, hem uzaya gönderdiği mekik ve uyduların hem de astronotların kullandıkları elbiselerin daha dayanıklı olabilmesi için uzun süredir çalışmalar yapıyordu.

NASA uzun süren çalışmaları sonucunda birçok yeniliğin kapısını aralayabilecek olan bir madde türü geliştirmeyi başardı. NASA’da çalışan bilim adamlarının geliştirdiği bu madde hasar aldığı zaman saniyeler içerisinde kendisini yenileyebilme yeteneğine sahip.

Bu madde için yayınlanan videoyu aşağıda izleyebilirsiniz.

Kendini Onarması Saniyler Sürüyor

Dışı katı polimer kaplı olan bu maddenin içinde ise özel bir sıvı bulunuyor. Bu özel sıvı, darbe alan kısımdan dışarı sızarak oksijenle temas ettikten sadece saniyeler içerisinde katılaşıyor ve hasar alan bölgeyi onarıyor. Ara not olarak belirtelim. NASA bu özel maddenin içeriğini şimdilik sır olarak saklıyor.

NASA’nın bu maddeyi biraz daha geliştirerek uzaya fırlattığı uydu ve mekiklerinde kullanması bekleniyor. Tabi bu durumda uydu ya da mekik dış kaplamasında oksijen barındıran bir ara katmanın da olması gerekiyor. Bu madde sayesinde uzayda seyir halinde olan mekiklere göktaşı ve benzeri cisimler çarpsa bile, uydular ya da mekikler saniyeler içerisinde hiçbir dış desteğe ihtiyaç duymadan kendilerini onarabilecekler.

NASA’nın bulduğu bu maddenin, araçlardan, borulara hatta akıllı telefonlara kadar geniş bir kullanım alanına sahip olduğu belirtiliyor.