Dünyanın İlk Elektronik Bitkisini Yaptılar

Linköping Üniversitesi laboratuvarlarında çalışan bilim adamları, damarlarından elektronik devreler geçen canlı bir gül yetiştirmeyi başardı.

elektronik-gul

Sibernetik organizma (Cyborg) dediğimiz zaman herkesin aklına, insan görünümlü robotlar geliyordur. Bunu değiştiren İsveç’te bulunan Linköping Ünversitesi araştırmacıları, damarlarından elektronik devrelerinin geçebildiği sisteme sahip bir gül yetiştirmeyi başardı.

Magnus Berggren tarafından yönetilen ekip, bu işlemle birlikte iki olasılık görüyor. Bitkinin gelişimini kusursuz şekilde monitörleyebilme ve fotosentezden faydalanıp güç üretebilmek. Projede henüz o düzeye gelinmemiş ancak gülün sistemine elektrik akımı yüklenerek rengi değiştirilebilmiş. Bu etkileyici başlangıcın yapılabilmesi iki yıllık araştırma ve geliştirmeye dayanıyor.

Umeå Bitki Bilim Merkezi yardımcı yazarı Profesör Ove Nilsson konuyla ilgili şu şekilde açıklamalarda bulundu: “Daha önceleri canlı bitkilerin bazı moleküllerini ölçebilmemiz için gerekli araç ve gereç yoktu. Şimdi ise bitkinin gelişimi sırasında bazı maddelerin birleşimini etkileyebiliyor ve güle şekil verebiliyoruz. Ben burada daha fazlasını öğrenebileceğimizi düşünüyorum.”

Bu projeyi etkileyici kılan ise tamamen bitkinin kendi mimarisi ve biyolojik sisteminin kullanılıyor olması. İşlem tabi ki basit bir şekilde kabloların damarlara yerleştirilmesi ile olmamış. Bitkinin sistemine iletken polimerler yerleştirilmiş. Suda çözümlenen bu polimerler bitkiye verilmiş ve böylece sistemde dolaşım yapraklara kadar doğal olarak ulaşabilmiş.

Takım bu polimerleri bitkiye uydurabilmek için daha önceleri düzinelerce polimer çeşidi denemiş ancak ya bitkiyi zehirlemiş ya da dokuyu zedelemiş. Daha sonra PEDOT-S:H adı verilen polimer, çözüm olarak bulunmuş ve gülün sistemine girilebilmiş. Kökten alınan polimer, yavaşça gül içinde dağılmış ve geçtiği yerlerde ince bir tabaka oluşturmuş. Bu da zamanla 10 santimetreye kadar çıkabilen kablo sistemine dönüşmüş. Yapraklara kadar gönderilen bu polimerlerle nano selülöz da iletilmiş. Böylece elektro kimyasal hücreler elektrolitlerle beslenilmiş ve akım uygulandığında bitkinin yapraklarının renk tonu değiştirilebilmiş.

Daha önce dünyada benzeri olmayan bu çalışma ile araştırmacılar, bitkilerin fotosentez yeteneğini kullanıp güç üretmek istiyor.