Ülkemizin uzay teknolojileri alanında çok daha hızlı yol almasını sağlayacak olan Türkiye Uzay Ajansı‘nın kurulmasında son aşamaya gelindi. Bakan Ahmet Arslan‘ın konu hakkındaki açıklamaları haberimizde.
Ülkemizin uzay teknolojileri alanında çok daha hızlı yol almasını ve çeşitli kuruluşlar tarafından yürütülen projelerin koordinasyonunu sağlamak amacıyla uzun zamandır çalışmaların sürdürüldüğü Türkiye Uzay Ajansı’nın kurulumunda son adımlara gelindi.
AA’da yer alan habere göre Türkiye Uzay Ajansı’nın kurulması ve uzaya yönelik faaliyetlerin düzenlenmesi hakkında Kanun Tasarısı Taslağı’nın tamamlandığını ve Meclis‘e sevk edileceğini belirten Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, uzay konusunda uluslararası iş birliklerine de çok önem verdiklerinin altını çiziyor.
Ülkeler İle Yoğun İşbirliği Yapılıyor
Başbakan Binali Yıldırım’ın başkanlığında ilgili bakanların da dahil olduğu Uzay Stratejileri Yüksek Kurulu oluşturulacağını ve bu sayede Türkiye’nin uzay alanındaki mevcut altyapı ve yeteneklerinin hızla gelişeceğini ifade eden Arslan, birçok ülke ile işbirliği içerisinde olduklarını belirtiyor.
Uluslararası Uzay İstasyonu‘nda ortak deneyler yapılması için gerekli iş birliği protokolünün 8 Eylül’de imzalandığını vurgulayan Ahmet Arslan, Japonya ile iş birliği çerçevesinde 2017 yılı başlarında Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan bir deneysel uydumuzun Dünya yörüngesine bırakılacağını ifade ediyor.
Ayrıca, Bakanlık bünyesinde havacılık, uzay teknolojileri ve elektronik haberleşme alanlarında başlatılan AR-GE destek süreci ile başta milli uçak motoru geliştirme de projesi dahil olmak üzere, sektör ve Üniversitelerle işbirliği içerisinde olunarak çok önemli atılımlara imza atılması hedefleniyor.