
Laboratuvar ortamında kullanılan ve bu sektör için bir can kurtaran olan hassas teraziler, yüksek hassasiyet derecelerinde tartım yaparlar.
Marka ve modele göre değişiklik gösterse de 0.01 gram ağırlıktan 1100 kg ağırlığa kadar tartım yapabilirler. Aklınıza gelebilecek her türlü laboratuvarda kullanılabilen hassasteraziler, elbette ki laboratuvar dışında da kullanılmaktadır.
Hassas terazi konusunda dünyada söz sahibi olan Radwag firmasını listenin başına yazabiliriz. Ayrıca ülkemizden de baykon.com firmasını listenin ilk sıralara yazabiliriz. Uzun yıllardır bu sektörde hizmet veren Baykon, bu anlamda sadece hassas terazi konusunda değil diğer tartım sistemleri konusunda da önemli bir markadır.
Hassas Terazi Kullanım Alanları
Hassas terazi genel olarak laboratuvar ortamında kullanılmaktadır. Hassas terazilerin, Ar-GE laboratuvarları, ilaç sanayileri, eczacılık, tıp, laboratuvar terazisi ve kozmetik gibi çok dikkat gerektiren ortamlarda kullanıldığı söyleyebiliriz. Tabi buraya diğer laboratuvar ortamlarını da ekleyebiliriz.
Hassas terazilerin kullanım alanları genel olarak laboratuvarlar olsa da bu tezin dışına da çıkılabilmektedir. Endüstriyel ortamlarda da kullanıldığını söyleyebiliriz.
Hassas Terazi Özellikleri
Hassas teraziler çok düşük ağırlıklarda tartımlar gerçekleştirmektedir. Ayrıca hassasiyet dereceleri de oldukça yüksek seviyelerdedir. Bununla birlikte hassas teraziler her ortamda tartım yapabilir duruma gelmiştir. Kısaca yağmur çamur dinlemeden tartım yapabilir durumdadırlar. Tartım sistemleri teknoloji ile tanışmadan önce sadece kapalı alanlarda çalışabilirken artık nemden bile etkilenmemektedir.
Tartım sistemleri, teknolojinin girmesiyle birlikte gelen bir değişiklikte artık kablosuz olarak işlem yapabilmeleridir. Yani batarya ile çalışabilir durumdadır. Bu da kullanıcılar için önemli bir artıdır. Kilo tartımı için kullandığımız baskülleri kendimiz kalibre etmemiz gerekir. Fakat endüstriyel tartım sistemleri için bu durum farklıdır. Çünkü yeni teknoloji ile birlikte otomatik dahili kalibrasyon sistemi ile bu işlem yapılmaktadır. Yani ortam fark etmeksizin sistem kendini ortama göre ayarlamaktadır.
Tüm bunların yanı sıra sadece hassas terazilerde değil laboratuvar ortamında tartım yapan terazilerde ethernet desteği, wifi, print, hafızaya bilgi alma, USB desteği gibi önemli özellikler bulunmaktadır. Bu özellikler ile birlikte A şehrinde yaptığınız bir tartım işlemini 1000 km uzaklıktaki bir şehire gitmeye gerek kalmadan bir tuşla gönderebilirsiniz. Bu da oldukça önemli bir özellik olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca bu cihazların birçoğunda dokunmatik ekran bulunmaktadır.