Southampton Üniversitesi‘ndeki araştırmacılar insan genomunu milyarlarca yıl saklanabilecek 5 boyutlu kristal hafıza‘ya yerleştirdiler.
Bilim İnsanları İnsan Genomunu 5D Kristal Belleğe Kaydetti
İnsanlık tarihinin en büyük başarılarından biri bilim dünyasında yaşandı. İngiltere’deki Southampton Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi, verileri milyarlarca yıl saklayacak 5D kristal bellek teknolojisini geliştirdi. Aslında insan genomunu bu 5 boyutlu kristal hafıza teknolojisine entegre etti. Peki bu kristal ne anlama geliyor ve neden bu kadar önemli?
Söz konusu kristal hafıza neredeyse sonsuz olarak tanımlanabilecek bir dayanıklılığa sahip. Öyle ki 10 tonluk bir kuvvete dayanabilmekte ve 1000°C’ye kadar sıcaklıklara dayanabilmektedir. Ayrıca kozmik radyasyon gibi zorlu koşullarda bile bozulmamaktadır. Dolayısıyla bu kristalin “zamanın ötesine geçen” bilgileri saklayabildiğini söyleyebiliriz.
Kulağa Bilim Kurgu Filmi Gibi Gelebilir Ama Tamamen Gerçek
Peki bu kristalin arkasında ne var? Yalnızca insan genomu‘nu değil aynı zamanda evrensel elementler (hidrojen, oksijen, karbon ve nitrojen) ve DNA’nın dört bazı (adenin, sitozin, guanin, timin) gibi temel bilgileri de içerir. Bu ayrıntılar, bilim adamlarının gelecekte insanları ve diğer canlıları yeniden yaratmalarına olanak sağlayabilir. Kulağa bilim kurgu filmi gibi gelebilir ama tamamen gerçektir.
5D kristal hafızası şu anda Avusturya’nın ünlü Hallstatt kasabasındaki bir tuz mağarasında saklanıyor. 360 TB veri depolama kapasitesine sahip olan bu kristal, bilgilerin en güvenli ve stabil şekilde saklanması için geliştirildi. Araştırmacılar bu teknolojiyi insanlığın hayatta kalmasına katkıda bulunabilecek bir çözüm olarak görüyorlar.