Bilgisayar oyununun nasıl yapılacağı ile ilgili merak edilen soruları sizler için cevapladık.
Oyun Yapmak Hayal Gücü İle Başlar
Gün geçtikçe daha da popüler olan bilgisayar oyunlarından birisini yapmak ister miydiniz? Bilgisayar oyunu nasıl yapılır sorusunun cevabı oldukça karmaşık gibi görünse de, ihtiyacınız olan güçlü bir hayal gücü ve bazı temel programlama bilgileri. PC için bilgisayar oyunu yapmanın bazı temel noktaları var.
İlk olarak 1980’li yıllarda hayatımıza giren bilgisayar oyunları, günümüze kadar sürekli bir gelişim gösterdi. Öyle ki artık bilgisayar oyunu tanımı bile eskidi. Çünkü oyunların ilk ortaya çıktığı yıllara göre artık bilgisayarlar dışında oyun konsolları ve akıllı telefonlarımız da var. Yine de hiçbir platform, bilgisayar oyunlarının yerini tutumuyor. Bilgisayar oyunları ile büyüyen birisi için de artık oyuncu değil, oyunu yapan kişi olma hayali kurmak işten bile değil.
Bilgisayar oyunu yapmak için profesyonel firmalarda olduğu gibi onlarca kişiye değil, yalnızca güçlü bir hikayeye, bazı yazılımlara ve temel programlama bilgilerine ihtiyacınız olacak. Bu anlamda bilgisayar oyunu nasıl yapılır sorusunun cevabı bazı temel süreçlerden oluşuyor.
Oyun tasarımı yaparak oyuncunun ekranda göreceği hikayeyi belirler, oyun geliştirerek işin tüm teknik detaylarını sırtlayabilirsiniz. Hem tasarım hem de geliştirme sürecini kontrol etmeniz de mümkün. Bilgisayar oyunu yapmak biraz karmaşık gibi görünse de, yapmak istediğiniz oyunun kavramsal gelişimini tamamladıktan sonra biraz emek ile her şey mümkün.
Bilgisayar Oyunu Yapma Aşamaları
1. Aşama: Araştırma yapmalısınız ve oyunun kavramsal gelişimine başlamalısınız.
Tüm üretim süreçlerinde olduğu gibi bilgisayar oyunu yapım süreci de düşünmekle başlıyor. İlk olarak nasıl bir oyun yapmak istediğinizi düşünmelisiniz. Bu konuda size yardımcı olacak en büyük kaynak, daha önce oynamış olduğunuz bilgisayar oyunlarıdır. Sizi en çok etkileyen oyunu bulun ve bu oyunu ben nasıl yapardım diye hayal edin.
Daha sonra yoğun bir araştırma sürecine girmelisiniz. Unity benzeri platformlar üzerinden bilgisayar oyunu konusunda pek çok farklı eğitim alma imkanınız var. Alacağınız birkaç temel bilgisayar oyunu nasıl yapılır eğitimi ile yapmak istediğiniz oyunun kavramsal gelişimini başlatabilir yani temellerini atabilirsiniz.
2. Aşama: Oyunun tasarım taslağını oluşturmalısınız.
Nasıl bir oyun yapmak istediğinize karar verdikten ve bazı temel eğitimlerle oyun yapma çırağı olduktan sonra sırada temiz bir tasarım taslağı hazırlamak var. Bu tasarım taslağı ile doğrudan bir oyun yapmaya girişmek yerine, belki yıllar boyunca nasıl bir ilerleme sürecinde olacağınızı belirleyebilirsiniz.
Hazırlayacağınız tasarım taslağına elinizde olan ya da ulaşabileceğiniz kaynakları yazmalısınız. Oyunu geliştirme sürecinde hangi programlama dilini kullanacağınızı belirlemelisiniz. Oyunun temel hikayesini oluşturmalısınız. Oyun yayınlandıktan sonra yeni güncellemeler geliştirip geliştirmeyeceğinizi belirlemelisiniz. Yani bilgisayar oyunu nasıl yapılır sürecinin tamamının bir taslağını hazırlamalısınız.
3. Aşama: Hangi yazılım ve donanımlara ihtiyacınız olduğunu belirlemelisiniz.
Yapmak istediğiniz oyun 2 boyutlu, temel becerilerin sunulduğu ancak güçlü hikayeye sahip bir hyper casual oyunu, standart programlama bilgisi ile geliştirebilirsiniz. Ancak çok daha karmaşık, güçlü grafiklere sahip, oynayan kişiyi günlerce ekrana kilitleyecek bir oyun yapmak istiyorsanız 3D modelleme yazılımlarına ihtiyacınız var.
İhtiyacınız olan yazılımları belirledikten sonra belki de en önemlisi donanım ihtiyaçlarınızdır. Geliştirmek istediğiniz oyun için kullanacağınız yazılımların güçlü bir RAM, CPU ve GPU gereksinimi olabilir. Bu donanımlar elinizde var mı, yoksa nereden temin edebilirsiniz, bu yeni satın alımlar için yeterli bütçeniz var mı gibi sorular oyun geliştirme sürecinizin temelini oluşturacak.
4. Aşama: Geliştirmeye başlamalsınız.
Nasıl bir oyun yapmak istediğinizi belirlediniz, hangi programlama dili ile geliştireceğinizi belirlediniz, gerekli yazılımları ve donanımları edindiniz; işte sırada en keyifli ancak en zor süreçlerden olan geliştirme süreci başlıyor.
Bu noktada Unity gibi oyun motorlarından destek almanız öneriliyor. Yalnızca eğitim anlamında değil, oyunun değişkenlerini tespit ederek geliştirme konusunda da oyun motorları en büyük yardımcınız olacaktır. Kendinize ait geniş bir ekibiniz yoksa çevrimiçi destek ve eğitim programlarından yardım almalısınız.
5. Aşama: Oyunu test etmeli ve insanlara tanıtmalısınız.
Her şey yolunda gitti ve hayalinizdeki oyunu yaptınız. Ancak süreç burada da bitmiyor. Oyunun test aşaması çok önemli. Programlamaların, tasarımların, geliştirmelerin tam olarak doğru çalışıp çalışmadığı bu test aşamasında ortaya çıkacaktır. Test konusunda oyunsever arkadaşlarınızdan yarddım alabilirsiniz.Test sürec
i başarı ile tamamlandıktan sonra işin ticari yönü devreye giriyor. Geliştirdiğiniz oyunu birilerinin satın alması, fark etmesi, yorum yapması için bir internet sitesi oluşturun. Dilerseniz basılı kopyaları mağazalarda tanıtın. Sosyal medya platformlarından nokta atışı vereceğiniz reklamlar bu konuda en büyük yardımcınız olacaktır.
Bilgisayar Oyunu Yaparken Kullanılabilecek Programlama Dilleri
Yeni başlayanlar için öğrenilmesi gereken en temel programlama dillerinden bir tanesi JavaScript’tir. JavaScript’in içinde birçok farklı programlama dilini de barındıran ve basit oyunlar üretebileceğiniz, günümüzde en yaygın olarak kullanılan programlama dillerindendir.
Swift ve Java gibi programlama dilleri genel olarak iOS ve Android mobil uygulamaları geliştirmek için kullanılan programlama dillerinden olsalar da, programlamaya yeni başlayan biriyseniz bazı temel denemeler yapmak için öğrenebilirsiniz.
Yapmak istediğiniz bilgisayar oyunu çok daha kapsamlı ise C dillerini etkin bir şekilde kullanmanız gerekir. C, C# ve C++ gibi programlama dillerini öğrenmesi biraz zor olsa da özellikle bu konuda bir kariyer yapmak istiyorsanız bu dillere hakim olmanız çok önemli.
Daha profesyonel bir bilgisayar oyunu geliştirmek ve programlama dünyasına hakim olmak istiyorsanız Python programlama dilini etkin bir şekilde kullanmalısınız. Özellikle geliştirmiş olduğunuz bir bilgisayar oyununa daha sonra entegre olacak yeni sürümler ve güncellemeler geliştirmek için Python ihtiyacınız olan dildir.
Hayalinizdeki bilgisayar oyununu yapmanın ilk adımı düşünmek ve güçlü bir hayal gücüne sahip olmaktır. Geliştireceğiniz oyunun grafikleri ne kadar güçlü olursa olsun, oyunculara yeni ve sürükleyici bir hikaye sunmuyorsanız yaptığınız oyun, iyi ama sarmıyor seviyesini geçemeyecektir.
Programlama ve grafik aşamaları da oldukça önemli. Basit bir oyun yapmak için alabileceğiniz temel eğitimler sizin için yeterli olacaktır. Ancak yapmak istediğiniz çok daha profesyonel bir iş ise bilgisayar oyunu geliştirme sürecine bir kariyer gözüyle bakmalı ve uzun zaman ciddi bir emek harcamalısınız.
Oyun tasarımı ve geliştirmesinin farklı süreçler olduğunu ve profesyonel şirketlerde bu işleri farklı kişilerin yaptığını unutmayın. İki süreci de tek kişi yürütebilir ancak bu işe yeni başlayan biriyseniz arkadaşlarınızdan, işin uzmanlarından, eğitim veren platformlardan yardım almanız en azından temel olan ilk adımı güçlü ve sağlam atmanız için çok önemli.
Bilgisayarda saatlerce vakit geçirdiğiniz favori bilgisayar oyununuza benzer bir oyun geliştirme hayaliniz varsa, hiç vakit kaybetmeden ilk adımı atmalısınız. Bilgisayar oyunu nasıl yapılır sorusunun cevabı, tüm üretim aşamalarında olduğu gibi düşünmek, araştırmak ve çok çalışmak.