Bilim İnsanlarından Yeni Hipotez: Değiştirilmiş Yerçekimi

Kara Delik

ABD‘li bilim insanlarından karanlık madde teorisine rakip olabilecek değiştirilmiş yerçekimi isimli yeni bir hipotez sunuldu.

Karanlık Madde Teorisine Rakip Yeni Hipotez

ABD’de bilim insanlarının yürüttüğü bir araştırma, şimdiye kadar galaksiler arası yerçekimi kuvveti sağlayan karanlık madde teorisine rakip olabilecek bir hipotez sundu. Yapılan araştırma karanlık madde teorisine rakip olabilecek bir değiştirilmiş yerçekimi hipotezini ortaya koydu.

ABD’deki Case Western Reserve Üniversitesi‘nde Astronomi Bölümü Başkanı olan Stacy McGaugh, bilim insanları ile bir araya gelerek yeni bir araştırma yaptı. Bu araştırmada galaksilerin yer çekimi kuvvetleri ele alındı. Toplanan verilere göre galaksilerde oluşan yer çekimi, sadece olası karanlık maddenin varlığından kaynaklanmıyor olabilir.

Oldukça önemli ve yeni bilgiler ortaya koyan araştırma, MOND isimli değiştirilmiş Newton dinamikleri ve değiştirilmiş yer çekimi kuralları adlarında 2 yeni teoriyi de beraberinde getiriyor. Yapılan araştırmalarda, 158 galaksinin dönüş eğrileri gözlemlendi ve ortaya atılan hipotez, galaksilerde beklenenden daha farklı bir yer çekimi kuvveti olduğu yönünde.

Yer Çekimi Kuvvetini Karanlık Madde Oluşturmuyor Olabilir

Bilim insanları uzun zamandır varlığı bilinen yer çekimi kuvvetini, görünmeyen karanlık madde teorisine bağlıyordu. Karanlık madde teorisinde evrenin büyük çoğunluğunun görünmez ve saptanamaz maddelerden oluştuğu, bu karanlık maddelerin galaksilerdeki nesnelere yer çekimi kuvveti yarattığı kabul ediliyor.

Stacy McGaugh tarafından yürütülen yeni araştırma, karanlık madde teorisini ortadan kaldırabilir. Stacy McGaugh, gözlemledikleri 158 galakside, güçlü alanda bulunan galaksilerin zayıf alanda bulunan galaksilere göre daha yavaş dönüş eğimi olduğunu belirtiyor. Bu yavaş dönüş eğimleri, galaksilerin kendi aralarında güçlü bir yer çekimi kuvveti yaratmasına yol açıyor.

Benzer Bir Teori 1980’lerde Ortaya Atılmıştı

Bu araştırma daha yeni olsa da bu hipotezi destekleyen bir teori, 1980’li yılların başında Mordehai Milgrom tarafından ortaya atılmıştı. Milgrom’un sunmuş olduğu MOND hipotezine göre, galaksilerdeki nesneler, Newton yasalarından çok daha ağır bir yer çekimi kuvvetine sahip. Milgrom aynı zamanda, galaksilerin iç kuvvetlerinin sadece kendi kütlelerine değil, ayrıca evrendeki diğer bütün nesnelerle bağlantılı olduğunu da iddia ediyordu.

McGaugh bu araştırmaya başladığında Milgrom teorisine pek yakınlaşmadığını ve asıl odaklandığı noktanın karanlık madde teorisi olduğunu ifade ediyor. Ancak bilim insanı, yapılan gözlemler neticesinde Milgrom’un teorisinin doğru çıktığını belirtiyor ve bu konuda kendisinin de oldukça şaşkın olduğunun altını çiziyor.