Astrofizikçilerin ve gökbilimcilerin kara deliklere bakış açısını değiştiren çok önemli bir kozmik olay yaşandı ve iki kara delik birleşti.
Bilim Tarihine Geçen Bir Olay Yaşandı ve İki Kara Delik Birleşti
İnsanoğlu on binlerce yıldır gökyüzünü izlemeye devam ediyor. Ancak çok kısa bir süredir bunu bilim için yapıyor. Teknoloji günümüzde her ne kadar bir zamanlar hayal bile edilemeyecek noktaya ulaşmış olsa da hala evreni anlama konusundaki bilgimiz oldukça düşük seviyede. Özellikle de kara delikler ile ilgili sadece tutarlı tahminler yapabiliyoruz. Ancak bazı kozmik olaylar sayesinde yeni bilgilere de ulaşıyoruz. Bilim dünyasında son yaşanan gelişme de iki kara delik birleşti.
Astrofizikçiler ve Gökbilimciler Şaşkın
Kara delik çekim alanı her türlü maddesel oluşumun ve ışınımın kendisinden kaçmasına izin vermeyecek seviyede güçlü olan büyük kütleli bir gök cismi olarak isimlendiriliyor. Dğer bir ifadeyle uzayda belirli nicelikteki maddenin bir noktaya toplanmasıyla oluşan bir nesne. Işığı yansıtmak yerine içine çektiği için de kara delik olarak isimlendiriliyor.
Güneş’ten 7 Milyar Kat Daha Büyük Bir Kütleye Sahip
Bu nedenlerden dolayı her ne kadar doğrudan gözlemlenemiyor olsalar da bazı dalga boylarını kullanan özel teknolojilerle dolaylı gözlem yapmak mümkün. Geçtiğimiz yıllarda eliptik gökada (Messier 87)’nin merkezinde olan Güneş’ten 7 milyar kat daha büyük kütleye sahip bir kara delik görüntülendi. Bu keşif bilim tarihi için bir ilk oldu.
Daha Önce Benzeri Olmayan Bir Uzayzaman Dalgası Yayıldı
Kara deliklerin birleşmesi ve çarpışması daha önce de yaşanan ve dolaylı olarak gözlemlenen bir durum. Ancak bu kez kaydedilen kara deliklerin birleşmesi daha önce benzeri olmayan bir uzayzaman dalgası yaydı. Bundan dolayı morfolojisi ve patlama yapısı öncekilere göre çok farklı. Bu durum da astrofizikçilerin bakış açısını değiştirmesine sebep oldu. Keşif ile ilgili yapılan açıklamaların bazıları aşağıda:
Astrofizikçi Rossella Gamba’nın Açıklaması
“Morfolojisi ve patlaması önceki gözlemlerden çok daha farklı. GW190521 başlangıçta birbirine neredeyse dairesel yörüngeler boyunca yaklaşan ve hızla dönen 2 ağır kara deliğin birleşmesi olarak analiz edildi. Onun bu özel durumu bizi başka olası yorumlar önermeye doğru yönlendirdi.”
Gökbilimci Alessandro Nagar’ın Açıklaması
“Keşif ile ilişkili sinyalin şekli ve kısalığı 2 kara deliğin arasında spiral bir fazın yokluğunda oluşan ani bir birleşme olduğunu varsaymamıza neden oldu.”
Gökbilimci Matteo Breschi’nin Açıklaması
“En son teknoloji analitik yöntemler ve sayısal simülasyonların bir kombinasyonunu kullanarak ve kesin modeller geliştirerek bu eksantrik birleşmenin gözlemi daha önce öne sürülen diğer tüm hipotezlerden çok daha iyi açıkladığını anlamış olduk.”
İki Kara Deliğin Birleşme Videosu
Kara deliklerin birleşme videosunu aşağıda izleyebilirsiniz.