Bitcoin Madenciliği Nasıl Yapılır?

Bitcoin Madenciliği Nasıl Yapılır

Bitcoin madenciliği nasıl yapılır sorusu BTC elde etmek isteyenler tarafından merak ediliyor. Kripto para birimleri arasında lider olan Bitcoin’in madenciliği yapılması mümkündür. Bu ise madencilik yaparak BTC elde etmek anlamına gelir.

Bitcoin Madenciliği Nedir?

Bitcoin madenciliği nasıl yapılır sorusuna yanıt vermek için öncelikle madencilik işleminin ne olduğunun bilinmesi gerekiyor. Temel olarak bu işlem Bitcoin üretmektir. Madencilik ağında yapılacak olan işlemler finansal işlemlerin onaylanması ve yeni Bitcoinlerin üretimini sağlar.

Bu madencilik blokchain yani blok zinciri teknolojisine dayanır. Zincirde bulunan node’lar ile tüm işlemler kayıt altına alınır ve anlık olarak çözülmeye çalışılan problemlerle BTC üretimi yapılır. İşlem bir tür altın aramak gibidir. Ağa ne kadar çok katkı verilirse o kadar çok kazanç sağlamak da mümkün olur. Madencilik yapmak için ise güçlü sisteme sahip olan bilgisayarlar gerekir. Hatta günümüzde ağdaki problemleri çözmek zorlaştığından sadece tek bilgisayar yeterli olmamakta, bu işlem için özel olarak üretilen ekran kartları ve ASIC miner cihazlar kullanılmaktadır. ASIC Miner cihazları sadece BTC üretimi için çalışıyor.

Bitcoin Madenciliği Yapım Aşamaları

Bitcoin madenciliği yapmak için öncelikle ağda yapılan her işlemin Bitcoin network’ünde işlendiğinin bilinmesi gerekiyor. Söz konusu taleplerden her bir node ise büyüklüğü 1 MB olacak yeni blok oluşturabilmektedir. Blokları işlemek için ise her matematik probleminin çözümü gerekir.

Bitcoin transfer işleminin sağlanması ve ağ üzerinden doğrulamasının da yapılması için çeşitli şifreleme algoritmalarından yararlanılır. Oluşturulan blok için anahtar değer üretilmelidir. Bitcoin’in sahip olduğu şifreleme tersine çevrilmezdir. Fonksiyon tarafından oluşturulan input değerinin bulunması için tüm input değerlerinin denenmesi gerekir ki bu da uzun zaman alır.

Proof of Work olarak da adlandırılan bu yöntem zaman aldığı için güçlü donanım ve yüksek enerjiyi gerekli kılar. Esasında Bitcoin sistemine göre her on dakikada blok üretilmelidir. Başka bir deyişle matematik problemi 10 dakika içinde çözüme kavuşturulmalıdır. 10 dakikadan fazla işlemin sürmesi halinde ise Bitcoin sisteminin hedeflemiş olduğu hızın altında kalınacaktır.

Eğer işlem 10 dakikadan kısa sürerse bu durumda sistemin hedefli olan Bitcoin’e daha hızlı şekilde erişim sağlanmaktadır. Bu yüzden haftalık bazda problemi zorlaştıracak düzenlemeler ağda yapılmaktadır.

Gerekli donanıma sahip olduktan sonra CGMiner, BFGMiner ve Bitminter gibi programları kullanarak Bitcoin madenciliğine başlayabilirsiniz. Ancak evde kendi bilgisayarınız üzerinden Bitcoin madenciliği yapmanın zorlaştığını tekrar hatırlatmak gerekiyor. Eğer ASIC cihazları tercih ederek madencilik yapacaksanız bu durumda da;

  • Cloud mining,
  • Donanım mining,
  • Bilgisayar mining seçenekleri bulunuyor.

Sistemin verimli çalışması için cloud mining avantajlıdır. Fakat bunun için sunucu da almanız gerektiğinden kazancınızın bir kısmını buna ayırmanız gerekir. Bilgisayar ile yapmak da istediğiniz sayılara ulaşmanızı engelleyecektir. Günümüzde yaygın olarak tercih edilen yöntem donanım yani ekran kartlarının bir arada olması ile geliştirilen mining yöntemidir. Bu sayede gerekli olan güç donanım üzerinden alınır ve blokzincirdeki veriler işlenir.

Bitcoin madenciliği için çıkarılabilecek Bitcoin sayısının da sınırlı olduğunu bilmek gerekiyor. Toplam Bitcoin sayısı 21 milyon adet ile sınırlandırılmıştır. Özellikle son dönemlerde popüler hale gelmesi yüzünden bu sayı her ne kadar çok gibi görünse de kısa sürede bitebilir. Bitcoin madenciliği, birimin sınırlı olması yüzünden sonsuza kadar devam etmeyecektir. Eğer Bitcoin madenciliğine başlamak istiyorsanız bu durumda ne kadar erken başlarsanız kazancınız da o kadar yüksek olacaktır.