Büyük Patlama İle İlgili Heyecan Verici Açıklama

SPHEREx

NASA‘dan büyük patlama (Big Bang) ile ilgili heyecan verici bir açıklama yapıldı.

SPHEREx İle Büyük Patlama Teorisi Aydınlatılacak

Uzay ile ilgili çalışmaların hızlandığı günümüzde, hala cevap bekleyen sorular var. Geçmişten bu yana büyük bir merak konusu olan büyük patlama ile ilgili NASA’nın çalışmalarında önemli bir yol kat edildi.

Big Bang teorisini ve galaksilerin kökenlerini incelemek isteyen NASA, görevde kullanacağı uzay teleskobu SPHEREx‘te çok önemli bir noktaya ulaştı. Yayınladığı blog yazısında C aşamasına gelindiğini ifade eden NASA, görevde kullanılacak gözlemevinin ön tasarımlarının onaylandığını ve donanım ile yazılımın ise son tasarım aşamasında olduğunu belirtti.

Araba Boyutundaki SPHEREx’in Ağırlığı 1.2 Ton

Yaklaşık 1.2 ton ağırlığında olması beklenen uzay teleskobu SPHEREx, kompakt bir araba boyutlarında. Uzay teleskobu kızılötesi ışığı bileşen renklerine bölecek olan donanımlarla elde ettiği verileri, kızılötesine yakın ışıkta gökyüzünün 3 boyutlu spektroskopi haritasını oluşturmayı amaçlıyor.

Büyük patlamadan sonra saniyenin milyarda birinden daha kısa bir sürede meydana gelen olayın kanıtını arayan NASA, SPHEREx ile galaksilerin evrende nasıl konumlandığını tespit edebilecek. SPHEREx’in elde ettiği verilere göre de bilim insanları bu konumlandırmayı 3 boyutlu olarak haritalandıracak. Böylece Big Bang’in ve yıldızların oluşumuna dair bulgular saptanabilecek.

SPHEREx 2024 – 2025 Yıllarında Göreve Başlayacak

Aşama C ile yolu yarılayan SPHEREx ekibi 29 aylık sürede tasarım ve yapım bileşenlerini tamamlamaya çalışacak. Bu aşamadan sonra SPHEREx için her şeyin yolunda gitmesi durumunda Haziran 2024 ile Nisan 2025 yılları arasında göreve başlanması hedefleniyor.