Geçtiğimiz aylarda Rusya’nın aldığı kararla işlemcilerini ve işletim sistemlerini kendi içerisinde çözmesine benzer bir karar Çin tarafından gelecek gibi.
Sovyetler Birliği‘nin dağılmasından sonra çift kutuplu dünya da bir açıdan dağılmış oldu. Yaklaşık 24 yıldır pek çok pazarda ABD ve diğer Batılı ülkelerin ürünleri, diğer ülkelerde kullanılıyor. Özellikle teknoloji dünyası bu konunun başını çekiyor.
Tekrar belini doğrultmaya çalışan Rusya, yaşanan casusluk olaylarının artması nedeniyle, Microsoft ve Intel gibi ABD firmaları yerine kendi çözümlerini üretme kararı almıştı. Böylelikle, ABD’ye açık bir arka kapı bıraktığı iddia edilen ABD merkezli markalar yerine kendi Linux tabanlı işletim sistemini ve ARM tabanlı kendi işlemcilerini üretme işlemine geçmişlerdi. Benzer bir adım da, yükselen değer Çin tarafından geliyor.
Windows XP desteğinin bitmesi köprüleri yaktı
İlk aşamada masaüstü sistemlerde, özellikle kurumsal birimlerde Microsoft çözümlerinden kurtulmayı amaçlayan Çin, mobil cihazlarda da çalışabilecek bir işletim sistemi için kolları sıvamış durumda.
İlk halka açık deneme Ocak’ta
Yaklaşık 1 milyar büyüklüğünde bir pazara sahip olan Çin, buradan Batılı ülkelere hem pazar payı yaratmak istemiyor hem de güvenlik açıklarını minimuma indirmek istiyor.
Zaten zamanında Google ile de sorun yaşayan Çin, kendi sosyal ağı Weibo ve kendi arama motoru Baidu‘yu geliştirmişti.
2011 yılından bu yana alttan alta başlatılan proje, nihayet elle tutulur bir noktaya geldi. Gelen Gizmodo’nun haberine göre Çin’in yeni işletim sistemi, Ocak ayında halka açık olarak deneme aşamasına geçecek.
Tablet, bilgisayar ve akıllı telefonlarda çalışması beklenen işletim sistemiyle beraber Çin, kapalı devre ve kendi kendine yetebilme konularında da kendini bir ileri seviyeye taşımış olacak.