Cyanogenmod Nedir?

Android kullanıcıları için güzel bir çözüm olan Cyanogenmod pek çok kullanıcı tarafından bilinmiyor. Cyanogenmod ile ilgili tüm detaylar haberimizde.

cyanogenmod

Akıllı telefon kullanıcıların pek çoğunun adını duyduğu fakat hakkında yeterince bilgi sahibi olmadığı Cyanogenmod, özellikle Android kullanıcıları için çok güzel bir çözüm. Peki, Cyanogenmod nedir? İşte detaylı açıklamalar ile “Cyanogenmod nedir?” sorusunun cevabı.

Cyanogenmod Nedir?

Cyanogenmod, esasında Android işletim sisteminde farklı telefonlar için geliştirilen ROM denen yazılımlardır. Peki ROM nedir? İsterseniz kısaca “ROM Nedir?” sorusunu da yanıtlayalım.

ROM Nedir?

ROM dediğimiz şey işletim sistemi olarak da ifade edebilir. Zira ROM, bir işletim sisteminin kişiselleştirilmiş halidir. Yani farklı markaların Touchwiz ve Sense gibi arayüzleri ya da Nexus modellerinde görüp saf Android dediğimiz yazılım da bir çeşit ROM’dur.

Stock ROM Nedir?

Touchwiz, Sense, LG UX gibi akıllı telefonlar ile birlikte gelen ROM’lara Stock ROM denmektedir.

Custom ROM Nedir?

Cyanogenmod ise akıllı telefonlar ile gelmeyen ROM’dur. Cyanogenmod ve Omnirom gibi akıllı telefonlar ile birlikte gelmeyen ROM’lara Custom ROM denir. ROM hakkında yeterli bilgiyi edindikten sonra, isterseniz “Cyanogenmod nedir?” sorusunu yanıtlamaya devam edelim.

Cyanogenmod, Cyanogen şirketi altında çalışan geliştiriciler tarafından, son olarak Android 5.1.1 Lollipop tabanlı Cyanogenmod 12.1 sürümü ile geliştirilmeye devam edilen ROM’dur.

Peki Cyanogenmod neden geliştiriliyor? Stock ROM’lar yeterince başarılı değil mi? Elbette her ROM’un kendine göre avantajları var. Mesela Touchwiz ROM’unda ekran bölme, Sense ROM’unda Blinkfeed gibi özellikler görüyoruz.

Stock ve custom ROM kıyaslaması yaptığımızda ise, üreticiler kendi stock ROM’larını akıllı telefonlarına uygularken uzun zaman çalışırlar ve telefonlar duyurulduğunda büyük oranda hatasız stock ROM’lar ile karşımıza çıkıyorlar.

Cyanogenmod gibi custom ROM çeşitleri ise, akıllı telefonlar çıktıktan sonra geliştirildikleri için hem kullanıcıların telefonlarına hem daha geç geliyor, hem de çok sayıda hata ile karşılaşılabiliyor. Ayrıca custom ROM’ların çok büyük geliştirici ekipleri olmadığı için hataların düzeltilmesi stock ROM’lara kıyasla daha uzun sürebiliyor.

Cyanogenmod’un Avantajları Nelerdir?

Cyanogenmod gibi custom ROM’ların çok sayıda avantajı bulunmakta. Örnek olarak Cyanogenmod hakkında konuşursak, Cyanogenmod saf Android arayüzü ile geliyor, reklam amaçlı olsun ya da olmasın ihtiyaç dışı hiçbir uygulamayı dahili olarak içermiyor.

Cyanogenmod ROM’unda stock ROM’lara kıyasla daha az uygulama olması, sistemin daha hızlı çalışmasını sağlayıp, RAM tüketimi azaltıyor. Pil performansı akıllı telefon modeline göre artıp, Cyanogenmod temaları destekleniyor.

Sonuç olarak Cyanogenmod’da Touchwiz ve Sense gibi kendine göre avantajları olan bir ROM. “Cyanogenmod nedir?” sorusunu cevapladıktan sonra, yazılımın son olarak Android 5.1.1 Lollipop tabanlı Cyanogenmod 12.1 sürümünün yayında olduğunu belirmiş olalım. Android 6.0 Marshmallow tabanlı Cyanogenmod 13 sürümünün ne zaman geleceği ise bilinmiyor.