DNA Temelli Sınırsız Depolama Geliyor

DNA Temelli Sınırsız Depolama

Bilim insanları DNA temelli sınırsız depolama teknolojisi üzerinde çalışmalarına devam ediyor.

DNA Temelli Sınırsız Depolama

Depolama ihtiyacı Dünya genelinde artmaya devam ediyor. Depolama kapasitesiyle talep arasındaki farkın 2030’a kadar 7.8 milyon petabaytı aşması tahmin ediliyor. Böyle bir senaryo yaşanırsa yeni gelen verilere yer açmak için eski veriler silinmek durumunda kalınacak. Bu durum özellikle de yapay zeka üzerinde milyarlarca veriye sahip olan firmaları zor durumda bırakacaktır.

İnternet aktivitesi, dijital cihazlar ve IoT sensörlerinin ürettiiği veri hacmi önemli bir oranda artmaya devam ederken, şirketlerin bu kritik problemi çözmek için zamanları tükeniyor. SSD’ler ve HDD’ler sunucuların ve istemcilerin çalışması gereken miktarda veriyi tutma ve sağlama konusunda başarılı bir iş çıkarsa da ilerleyen zamanlarda yeterli olmayacakları ortada.

Depolama söz konusu olduğunda LTO’lar (Linear Tape-Open) da dikkat çekmeyi başarıyor. Özellikle de sunduğu düşük maliyetle bazı alanlarda sık sık tercih edilen LTO’ların dezavantajları da var. Verilere sadece sıralı olarak ulaşılabilen LTO’larda bundan dolayı bazı dosyaları bulmak oldukça zor diyebiliriz.

DNA Temelli Konsept Dikkat Çekiyor

Yakın bir zamanda artacak depolama sorunundan dolayı bilim insanları yeni ultra yoğun ve ultra dayanıklı depolama teknolojileri üzerindeki çalışmalarını sürdürüyorlar. Günümüze kadar bu konuda umut vadeden bir kaç çalışma yapıldı ancak DNA temelli bir konsept ise özellikle öne çıkıyor.

Canlı organizmaların temel malzemesi olan DNA, 4 moleküler yapı taşından oluşuyor. Timin (T), guanin (G), adenin (A) ve sitozin (C). Bu bileşikler çift sarmal merdiveninin basamaklarını ortaya çıkarmak için çiftler halinde (A-T ve G-C) birbirlerine bağlanıyor.

1 Gram DNA İle 215 Petabayt Veri Depolanabiliyor

Tek 1 gram DNA’nın 215 PB (220.000 TB) veri depolayabildiğini bilim insanları ifade etti. Bu yapı ikili 1’leri ve 0’ları 4 harfli genetik alfabeye dönüştürerek son derece dayanıklı ve yoğun bir veri depolama biçimi olarak kullanılabiliyor.

Bu teknolojiyi hayata geçirmek için büyük yatırımlar yapan ABD‘li Twist Bioscience şirketinin CEO’su ve kurucu ortağı Emily Leproust‘ın konu ile ilgili açıklaması aşağıda:

Emily Leproust’ın Açıklaması

“DNA, depolamada en önemli 3 şeyi sunmayı amaçlıyor. Bunlar ultra yüksek yoğunluk, uygun fiyat ve sürdürülebilirlik. Önümüzdeki süreçte öngörülen 7 milyar doların üzerindeki depolama talebini karşılayabilmek için yeni bir teknolojiye ihtiyacımız var.”

Geliştirilmeye devam edilen teknolojinin şu anki aşamasında DNA’ya veri yazmak için gereken süre ve diğer bazı zorluklar nedeniyle bu teknoloji henüz verimli olarak kullanılabilir durumda değil. Ancak yine de depolama problemini ortadan kaldırmak için en önemli silahımız DNA gibi görünüyor.