Dual SIM (Çift SIM) Nedir?

Dual SIM Çift SIM

Dual SIM (Çift SIM) nedir sorusunun cevabı ve tüm merak edilenler yazımızda.

Çift SIM Ne Demek?

Akıllı telefonlarda ve eski tip telefonlarda Dual SIM özelliği karşımıza çıkıyor. Uzun zamandır kulak aşinalığımız olan bu özellik yaygınlaşsa da hala Dual SIM ne demek, çeşitleri nelerdir, avantajları ve dezavantajları nedir herkes tarafından tam olarak bilinmiyor. Bu yazımıda Dual SIM özelliğini tüm detayları ile inceledik ve merak edilen tüm soruları cevapladık.

Dual SIM ya da halk arasında daha çok bilinen adıyla çift SIM kart özelliği, aslında yıllardır hem eski tip telefonlarda hem de bazı yeni akıllı telefonlarda karşımıza çıkıyor. Dual SIM ne demek sorusu pek çok kullanıcının aklını kurcalıyor çünkü karmaşık gibi görünen bir teknolojiye sahip.

Çift SIM kart sisteminin bazı türleri var. Kullanıldığı cihaza ve sahip olduğu teknolojiye göre türler benzer olsa bile aslında detaylarına inildiğinde oldukça önemli değişiklikler var. Artık yeni model akıllı telefonlara da eklenerek yaygınlaşan Dual SIM kart özelliği ile ilgili detayları sizler için yakından inceledik.

Dual SIM Nedir?

Dual SIM diğer adıyla çift SIM kart özelliği, telefonun aynı anda 2 SIM kart taşıyabilmesini ve aynı anda cihazda bulunan iki SIM kartı da aktif olarak kullanabilmesini sağlayan bir teknolojidir. Cihazın sahip olduğu teknolojiye göre Dual SIM özelliği ile yaplabilecek GSM işlemleri değişiklik gösterebilir.

Dual SIM Tipleri Nelerdir?

Dual SIM Single Standby, Dual SIM Dual Active ve Dual SIM Dual Standby.

Dual SIM Single Standby

Dual SIM Single Standby ya da Türkçe adıyla çift SIM kart pasif tekli bekleme, daha çok eski tip telefonlarda bulunan ve aynı anda takılı olan 2 SIM karttan sadece birisini aktif olarak kullanabildiğiniz bir Dual SIM teknolojisidir. Böyle bir Dual SIM türünü kullanan cihazlarda bir SIM kart aktif kullanılabilir durumdayken, diğeri pasif kullanılamaz durumda olur.

Dual SIM Dual Active

Dual SIM Dual Active ya da Türkçe adıyla çift SIM kart çift aktif kullanım, en verimli Dual SIM tipidir. Bu Dual SIM türünü kullanan cihazlarda takılı olan her 2 SIM kartı da aktif olarak kullanılabilir. Örnek vermek gerekirse birisi ile telefonla görüşme yaparken diğerine gelen arama hakkında cihaz bildirim gösterir. Bu tipin maliyeti yüksek olduğundan cihazların fiyatları daha yüksek olabiliyor.

Dual SIM Dual Standby

Dual SIM Dual Standby ya da Türkçe adıyla çift SIM kart çift bekleme, diğer 2 Dual SIM türünün birleştirilmesiyle ortaya çıkmış bir teknolojidir. Bu Dual SIM türünü kullanan cihazlarda takılı olan her 2 SIM kart da kullanılmadığı sürece aktif durumda olur. Ancak birisiyle telefon görüşmesi yaptığınız esnada diğeri pasif duruma geçmektedir. GSM operatörünüze göre kullandığınız SIM kartlar 4G ise ve arama esnadında 2G kullanılıyorsa 1 kart pasif duruma düşmeyecek ve ikisi de aktif durumda kalacaktır.

Dual SIM Telefonların Avantajları ve Dezavantajları

Avantajlar

Yurtdışı avantajları

Tek telefon kullanım kolaylığı

Farklı GSM operatörü kampanyaları

Farklı kullanım alanları

Dezavantajlar

Bağlantı problemleri

Depolama alanı

Bekleme problemleri

Yurtdışı Avantajları

Sık sık yurtdışına çıkanlar için Dual SIM kart özelliği hayat kurtarıcı olabiliyor. Hatta yurtdışında bulunduğunuz bölgeye ait bir SIM kart alarak, ikinci kart olarak bu SIM kartı kullanabilirsiniz. Bunun yerine farklı GSM operatörlerinin sunduğu yurtdışı kampanyalarından aynı anda yararlanmanız da mümkün olur.

Tek Telefon Kullanım Kolaylığı

Birçok kişinin genelde 1 şahsi ve bir de iş hattı olur. Kullanıcı iki hattı da aynı anda kullanabilmek için iki farklı telefon kullanmak zorunda kalır. Dual SIM özelliği olan bir telefonla hem şahsi hem de iş hattınızı aynı anda kullanabilirsiniz. Ancak ikisini de aktif olarak kullanabilmek için bu tipte bir Dual SIM özelliği olan cihaz kullanmalısınız.

Farklı GSM Operatörü Kampanyaları

Dual SIM kart özelliğinin belki de en önemli özelliği, cihazda kullanımda olan SIM kartların farklı GSM operatörlerine ait olabilmesi ve böylece farklı kampanyalardan aynı anda yararlanılabiliyor olması. Aynı şekilde çekim alanı sorunlarını da en aza indirebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse, bir SIM kart evinizin olduğu bölgede çok iyi bağlantı sağlarken, bir SIM kart iş yerinizin olduğu bölgede çok iyi bağlantı sağlayabilir.

Farklı Kullanım Alanları

Dual SIM özelliğine sahip cihazınızda kullandığınız 2 SIM kartın da tüm özelliklerini kullanmak zorunda değilsiniz. Eğer isterseniz birisini yalnızca arama ve SMS gibi temel ihtiyaçlar için, diğerini de internet bağlantısı için kullanabilirsiniz. Farklı GSM operatörlerinden alacağınız farklı tarifelerle hem en iyi bağlantı türünü seçebilir hem de mobil iletişiminizi çok daha uygun bir fiyata satın alabilirsiniz.

Bağlantı Problemleri

Yine Dual SIM Dual Standby ya da Türkçe adıyla çift SIM kart çift bekleme Dual SIM türünde karşılaşılan bir uygulama da 4G + 2G SIM kart kullanımıdır. Yani bir SIM kartı yalnızca arama ve SMS için kullanabilirsiniz anlamına geliyor. Böyle bir durum hem bağlantı hem de kullanım zorluklarına neden olabilyor. Yeni bir cihaz satın almadan Dual SIM kullanım özelliklerini çok iyi bilmeniz gerekiyor.

Depolama Alanı

Dual SIM Dual Standby ya da Türkçe adıyla çift SIM kart çift bekleme Dual SIM tipibde bazı cihazlarda ikinci SIM kart SD kart yuvasına takılır. Bu durum cihazın depolama alanını SD kart kullanarak genişletmenizi engeller. Eğer satın alacağınız cihazda Dual SIM özelliği bu şekilde kullanılıyorsa artırılamayan hafızanın sizin için yeterli olduğundan emin olmalısınız.

Bekleme Problemleri

Dual SIM Dual Active ya da Türkçe adıyla çift SIM kart çift aktif kullanım Dual SIM türüne sahip olan cihazlar, aynı anda 2 SIM kart kullanımını sağlayabilmek için 2 tane radyo vericisi kullanırlar. Bu durum bekleme süresinde sorunlar yaratacaktır. Daha kısa olan bekleme süresi 2 SIM kartın aynı anda aktif olma süresini kısaltacak, olası bağlantı ve kullanım problemlerine neden olacaktır.