Düşünceyi Yazıya Aktaran Cihaz Geliştirildi

Düşünceyi Yazıya Aktaran Cihaz

Bilim insanları düşünceyi anında yazıya aktaran beyin-bilgisayar arayüzü cihazı geliştirdi.

Yeni Cihaz Dakikada 90 Karakter İşlem Yapabiliyor

Bilim insanlarının geliştirdiği arayüz dakikada 90 karakter hızında düşünceyi yazıya çevirerek felçli insanların iletişimine yardımcı oluyor.

BrainGate birliği bu nöral (sinirsel) arayüzü geliştirdi. Ekip implant deneylerinde beyin aktivitelerinin bilgisayar komutlarına dönüştürülmesi üzerinde çalışmalar yapıyor. Araştırma ekibi çalışmanın sonuçlarını Nature isimli akademik dergide yayınladı. Deneyde felçli bir insan sorulara akıllı telefonda yazı yazan biriyle aynı hızda cevap verdi.

Beyin Bilgisayar Çevirisi Çok Daha Hızlandırıldı

Sistem el yazısı ile ilişkili beyin sinyallerini kaydeden yerleşik bir sensöre sahip. Bu şekilde arayüz, sinyalleri gerçek zamanlı olarak dakikada 90 karakter hızında bilgisayara geçiriyor.

Teknolojinin klinik bir denemesini yöneten Dr. Leigh Hochberg, araştırma ile ilgili konuştu. BrainGate birliğinin önemli görevlerinden birisi, ağır konuşma ya da motor bozuklukları olan insanlar için hızlı, sezgisel iletişimi yeniden sağlamak olduğunu söyledi.

Bilim insanları, “El yazısının sinirsel kodununun hızlı ve doğru bir şekilde çözülmesi, klinik olarak yararlı sinir teknolojilerinin geliştirilmesinde heyecan verici yeni bir bölüme işaret ediyor.” açıklamasını yaptı.

Düşünceyi Yazıya Çeviren Cihazların Önemi Artıyor

Daha önce yapılan çalışmalarda düşünceyi yazıya çeviren en hızlı cihaz dakikada 40 karakter hızına ulaşmıştı. Ancak önceki çalışmada bilim insanları farklı bir teknik kullanmıştı. Katılımcının sanal klavyedeki harflere işaret etmesini ve harflere tıklama hareketlerini düşünmesini gerektiriyordu.

Bu yeni araştırmada ise cihaz, kişilerin yalnızca düşüncelerini kullanarak akıcı bir şekilde iletişim kurmalarına imkan sunuyor. Yeni tekniğin deneyine boyundan aşağısı felçli 65 yaşındaki bir insan gönüllü oldu.

Katılımcının sağ kolunun ve elinin hareketini kontrol eden beyin kısmına küçük aspirin büyüklüğünde 2 küçük elektrot yerleştirdiler. Böylece katılımcının bir akıllı telefonda yazı yazan birisine benzer hızda sorulara cevap vermesini sağladılar.

Geçen Yıl İnsan Beyni Windows 10 Bilgisayara Bağlanmıştı

2020 yılı Kasım ayında bilim insanları kan damarından bir tel geçirdi. Böylece, insan beynini bir Windows 10 bilgisayara bağlamayı başardılar. Bu başarıyı Melbourne Üniversitesi‘nden bir grup araştırmacı bilim insanı gerçekleştirmişti.

Daha sonra bilim insanları bir adım daha ileriye gittiler. Tarihte ilk kez bir insan beynini kablosuz olarak bilgisayara bağladılar. Çalışmayı Brown Üniversitesi araştırmacıları yaptı. Ekip, sinyalleri tek nöron çözünürlüğü ve tam geniş bant doğruluğu ile ileterek beyin ile bilgisayar arasında bağlantı kurdu.