
Avrupa Uzay Ajansı’nın Integral Uzay Teleskobu Dünya’ya 2 milyar ışık yılı uzaklıkta patlayan bir yıldızdan gelen gama ışınlarını tespit etti.
En Güçlü Gama Işınları Tespit Edildi
Evren hakkında birçok şey hemen herkesin ilgisini çekiyor. Bugün ortaya çıkan haberlerde Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) Integral Uzay Teleskobu Dünya’ya 2 milyar ışık yılı uzaklıkta patlayan bir yıldızdan gelen gama ışınlarını tespit etti. Peki bu gama ışını patlamasının önemi nedir?
Evrende yıldız doğumu ve ışın patlaması ile ilgili haberler ve görüntüler ortaya çıktı. Geçtiğimiz günlerde bunlara bir yenisi daha eklendi. Avrupa Uzay Ajansı’nın Integral Uzay Teleskobu Dünya’ya yaklaşık 2 milyar ışık yılı uzaklıkta patlayan bir yıldızdan gelen gama ışınlarını tespit etmeyi başardı.
GRB 221009A isimli bu patlamanın günümüze kadar tespit edilenlerin en parlağı en güçlüsü ve en uzun sürelisi olduğu ortaya çıktı. Patlamayı ESA’ya ait Uluslararası Gama Işını Astrofizik Laboratuvarı (Integral) keşfetti.
2002 Yılında Gönderilen Integral Gama Patlamalarını Kaydediyor
Süpernova isimli büyük yıldız patlamalarından veya 2 süper yoğun nötron yıldızının çarpışmasından oluşan enerji yayılımlarına gama ışını patlamaları deniliyor. 2002’de gönderilen Integral gama patlamalarını kaydediyor.
Ancak keşfettiği GRB 221009A’nın diğerlerinden daha farklı olduğu ortaya çıktı. Bazı bilim insanları ise günümüze kadar tespit ettikleri en parlak gama ışını patlaması olduğunun altını çizdi. Ayrıca başaraştırmacı Prof. Dr. Pietro Ubertini de şu açıklamayı yaptı: “1960 yıllarından beri gama ışını patlamalarını ölçüyoruz ve bu şimdiye kadar ölçülen en güçlü değer.”
Gama Işını Patlaması 800 Saniye Sürdü
800 saniye süren gama ışını patlamasının Hindistan’daki şimşek dedektörlerini de harekete geçirdi. Ayrıca Almanya’daki cihazların tespiti ile iyonosferde birkaç saat boyunca etkili olduğu ifade edildi. İyonosfer ise yeryüzünden 50 ile 950 km arasındaki atmosferin plazma adı.