Bilim İnsanları evrendeki en yaşlı galaksi‘yi keşfettiler. Detaylar haberimizde.
Galaksiler evrenin oluşumu ve dünyanın da içinde bulunduğu Samanyolu Galaksisi hakkında ipuçları barındırabiliyor. Yeni keşfedilen Mambo-9 ise şimdiye kadar keşfedilen galaksiler arasında en farklı olanı.
Dünyaya en uzak galaksi olarak karşımıza çıkan Mambo-9 aynı zamanda bilinen en yaşlı galaksi. Mambo-9‘dan yola çıkan bir ışığın dünyamıza ulaşması 13 milyar yıl sürüyor.
Mambo-9 Galaksisi Nasıl Keşfedildi?
Şili’de bulunan Atacama Teleskobu tarafından keşfedilen galaksi, evrenin başlangıcı olarak görülen Büyük Patlama (Big Bang) gerçekleştikten 970 milyon yıl sonra oluşmuş.
Aslında Mambo-9’dan daha yaşlı ve daha uzak galaksilere daha önce rastlandı. Mambo-9’nun farklı olmasının nedeni hala aktif olarak yıldız doğuran bir galaksi olması. Bundan 3 yıl önce keşfedilen GN-z11 adlı galaksi, Büyük Patlama gerçekleştikten 400 milyon yıl sonra oluşmuştu.
Mambo-9 yalnızca aktif bir galaksi değil aynı zamanda bünyesinde 3 süper kütleli kara deliğe de sahip. Bu 3 süper kütleli kara delikler de gök bilimciler açısından kara deliklerin sırlarını keşfetmek açısından önemli bir inceleme alanı.
Keşfi yapan Gök Bilimciler Mambo-9 galaksisinin Büyük Patlama sonrası evrenin oluşumunda önemli payı olduğunu düşünüyorlar.
Aktif olarak yıldız doğumu ve ölümünün gözlemlenebildiği galaksi, gelecek yıllarda evrenin oluşumu açısından bilinmeyen sırların ortaya çıkmasına katkı sağlayabilir.