Uluslararası Uzay İstasyonu‘nda görev yapan astronotlar Güneş patlaması‘nı uzaydan fotoğrafladılar.
ESA’lı Astronot Güneş Patlamasını Fotoğrafladı
ESA‘lı Astronot Thomas Pesquet, Güneş patlamasının etkilerini fotoğrafladı. Avrupa Uzay Ajansı (ESA) astronotu bir süredir Uluslararası Uzay İstasyonu’nda görev yapıyordu. Kısa süre önce 4 kişilik bir mürettebat SpaceX’in Crew Dragon uzay aracı ile Dünya’ya dönmüştü.
Mürettebatta NASA astronotları Katherine Megan McArthur ve Robert Shane Kimbrough, Japonya Uzay Araştırma Ajansı’ndan (JAXA) Akihiko Hoshide ve Fransa‘lı astronot Thomas Pesquet bulunuyordu. Ekip Meksika Körfezi’ne iniş yapmıştı.
Uluslararası Uzay İstasyonu’na veda eden astronotlar muhteşem aurora (kutup ışıkları) anlarına şahit oldular. Bu görüntüleri oluşturan fenomen, Güneş’ten gelen büyük bir materyal patlamasının gezegenimize ulaşmasından meydana geliyor.
Taçküre Kütle Atımı Fenomeni
Space.com‘a göre taçküre kütle atımı (CME) isimli bu fenomen 1 ve 2 Kasım’dan sonra geçtiğimiz gün de oluştu. AR2891 isimli Güneş lekesi‘ndeki bu CME ilk ikisine göre çok büyüktü. Bundan dolayı Dünya’daki etkisi de oldukça büyük oldu.
Güneş yıllardır devam eden sessizlikten sonra yeni faaliyetler yapmak için uyanıyor. Bu durum Güneş’in 11 yıllık döngüsünün bir parçası aslında. İşte bu muhteşem anlara Spacex’in uzay aracı ile Dünya’ya dönen mürettebat şahit oldu. Uzay bu gibi fenomenlerin görüntülenmesi ve gözlemlenmesi için büyük imkan sağlıyor.
ESA astronotu Pesquet‘in paylaştığı fotoğraf binlerce beğeni aldı. Thomas Pesquet yeşilimsi parıltılı büyüleyici Dünya görüntüsünü tweetledi. Bu paylaşımına “Kuzey Amerika ve Kanada‘daki görevimiz boyunca en güçlü auroraya şahit olduk” açıklamasnı yaptı.
Bu arada astronotlar Güneş patlamalarını zaten sık sık yakalıyorlar. Özellikle de Thomas Pesquet paylaştığı fotoğraflarla gündeme geliyor. Nisan’da SpaceX Crew-2 uzay aracıyla yörüngedeki üsse ulaşan astronot Flickr hesabında benzer görüntüleri paylaşmıştı.
1859 Güneş Fırtınası
Ayrıca bu büyüleyici fenomenin Dünyadaki olumsuz etkileri de bulunuyor. Manyetik fırtına‘lar ışıl ışıl bir görüntünün haricinde bazen uydulara zarar verebiliyor. Hatta elektrik şebekeleri de zarar görebiliyor. Günümüze kadar en kötü sonuçlara sebep olan jeomanyetik fırtına, 1859 yılında meydana gelen Carrington Olayı. Tüm Avrupa ve Kuzey Amerika’da telgraf sistemlerini devre dışı bırakmıştı.