Bilim insanları insan beynini kablosuz olarak bilgisayara bağlamayı başardılar.
BrainGate Teknolojisi İle Kablosuz Bağlantı Yapıldı
BrainGate teknolojisinin arkasındaki ekip, daha önce kablo ile kullandıkları teknolojinin tamamen kablosuz olarak kullanılmasını mümkün kıldılar. Katılımcılar teknolojiyi kendi evlerinde kesinti yaşamadan 24 saat boyunca kullanabildiler.
Beynimizle bir bilgisayarı kontrol etmek her ne kadar ütopik bir düşünce gibi olsa da bu, gelişen teknoloji ile uzun bir süre önce gerçeğe dönüşmüştü. Bilim insanları şimdi de bu kombinasyonu tamamen kablosuz olarak yapmayı başardılar. Araştırma IEEE Transactions on Biomedical Engineering dergisinde de yayınlandı.
Bilim insanlarının yaptıkları çalışmalarda felçli katılımcıların bir tablet bilgisayarı kontrol etmeleri sağlandı. BrainGate teknolojisi ile yapılan çalışmalarda, bir kişinin beyin motor korteksine bağlanan kablolu sistemlerde kullanılan bağlantı noktasına küçük bir verici yerleştirildi. Bu verici ile katılımcılar, hiçbir kablo kullanılmadan kablolu sistemlere yakın yazma hızına, işaretlemeye ve tıklama doğruluğuna ulaşabildiler.
Kablosuz Bağlantı Kablolu İle Aynı Hızda Çalışıyor
Çalışma ile ilgili açıklama yapan Brown Üniversitesi‘nden John Simeral, kablosuz sistemin işlevsel olarak beyin-bilgisayar arayüzü performansında yıllardır altın standart olan kablolu sistemlere eşdeğer olduğunu gösterdiklerini ifade etti. BrainGate’in Baş Sistem Mühendisi olan Simeral, sistemde kablolu ekipmanda kullandıkları aynı kod çözme algoritmalarını kullanabileceklerini söyleyerek, bu sistemle kabloluların arasındaki tek farkın “insanların artık ekipmanlarına fiziksel olarak bağlanmasına gerek olmadığı” olduğunu belirtti.
Çalışmada yer alan birisi 35 diğer 63 yaşındaki iki katılımcı, omurilik yaralanmalarından dolayı felç olmuştu. Bu iki katılımcı, geliştirilen kablosuz sistemi kesinti yaşamadan 24 saat boyunca bir laboratuvar ortamı yerine kendi evlerinde bile kullanmayı başardılar. Bu da teknolojinin hem kurulumunun hem de kullanımının kolaylığını ortaya koymuş oldu.
Nöral Arayüz Teknolojisinin Son Aşaması
Günümüzde hızla büyümeye ve gelişmeye devam eden nöral arayüz teknolojilerinin son aşaması olan bu çalışma, BrainGate teknolojisinin nasıl kullanılabileceği konusunda da yeni olanaklar sağlayacak. Ayrıca gelecekte bu teknolojilerde kabloya olan ihtiyacın da ortadan kalkmasını beklemek mümkün olacak.