İran ilk yerli süper bilgisayarı Simorgh‘u resmi olarak tanıttı.
Simorgh’un İşlem Kapasitesi 0,56 Petaflop
İran’lı yetkililer tamamen yerli üretim bir süper bilgisayar geliştirdiklerini duyurdular. Efsanevi kuş Simorgh’un isminden alan supercomputer 0,56 petaflop kapasiteye sahip.
İran İslam Cumhuriyeti Haber Ajansı (IRNA) süper bilgisayar ile ilgili gelişmeleri aktardı. Mühendis ekibi, süper bilgisayarın bazı devlet ve özel bilimsel araştırmalarda kullanılacağını ifade ettiler. Supercomputer büyük ölçekli veri işleme hizmetleri sağlayacak. Ayrıca yapay zeka analizi, trafik ve hava durumu verilerini sıkıştırmak ve görüntü işlemek için de kullanacaklar.
Süper bilgisayarı Tahran’daki Amirkabir Teknoloji Üniversitesi mühendisleri geliştirdi. Haber ajansı cihazın İran’da tamamen yerli ekip tarafından geliştirildiğini ifade etti. Ajansa göre Simorgh İran’ın bugüne kadar geliştirdiği en güçlü süper bilgisayar.
Süper Bilgisayarın Maliyeti 4.5 Milyon Dolar
Simorgh şu anda 0,56 petaflop işlem kapasitesine sahip. Süper bilgisayarın maliyeti ise 4,5 milyon dolar olarak açıklandı. Ayrıca bilgisayarı geliştiren ekip, 10 yıl önce İran’ın ilk süper bilgisayarını da geliştirmişti ancak bazı donanımlarını yurtdışından almışlardı.
Simurg, TIA-942 standardını temel alıyor, sanallaştırma ve bulut bilişim teknolojisine dayalı. 400 metrekareye genişletilebilen yaklaşık 250 metrekarelik bir alanda oluşturulmuş. Simurg’un sunucu raf yüksekliği ise 42U. İran petaflop performanslı süper bilgisayarlara sahip 30 ülkeden birisi oldu.
Yeni Süper Bilgisayarın Yapım Çalışması Başladı
Amirkabir Başkanı Ahmad Motamedi, Tahran’da yaptığı basın toplantısında konuştu. Bu gelişme ile hükümetin yanı sıra özel şirketlere de istikrarlı bir altyapı sağlamayı amaçladıklarının altını çizdi. Motamedi, “Şu anda bilgi tabanlı firmalar iyi platformlar sunuyor. Ancak ülke içinde iyi altyapılara sahip değiller. Bu da onları ülke dışında altyapıları kullanmaya yönlendiriyor.” dedi.
Üniversite, Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bakanlığı ile işbirliğinde çalışmaya devam ediyor. Bakan Mohammad Javad Azari-Jahromi, Twitter‘da şu açıklamayı yaptı: “Simorgh süper bilgisayarı çalışmaya başladı. Simorgh’un 100 katı daha yüksek kapasitede bir sonraki süper bilgisayarın yapımına başladık. İran’lı kızlarımızın ICT alanındaki çabalarına teşekkür etmek için yeni süper bilgisayarın adı Maryam olacak. İran’lı bilim insanı Maryam Mirzakhani‘nin anısına.”
Mirzakhani, California Stanford Üniversitesi’nde profesör olarak görev yapmıştı. 2017’de 40 yaşında meme kanserinden ölölmüştü. 2014’de matematikteki en yüksek onur olan Fields Madalyası‘nı da almıştı. Hem de bunu başaran ilk kadın ve ilk İran’lı olmuştu.