ISO 27001 Bilgi Güvenliği Neden Gereklidir?

ISO 27001 Bilgi Güvenliği Neden Gereklidir?

Gelişen ve globalleşen dünyada artan teknoloji ile birlikte kurum ve kuruluşların veri ve bilgi güvenliği konusundaki talepleri de giderek artmıştır. Veri güvenliği söz konusu olduğunda uyumluluğu sağlamak için şirketlerin edinmesi gereken çok sayıda farklı standart vardır.

ISO standartlarını tek tek almak oldukça zor ve karmaşık bir süreçtir. Gelişen dünya ve teknoloji ile birlikte ISO 27001 sertifikası yıllık olarak büyük bir oranda büyüyen dünyanın önde gelen yönetim standartlarındandır.Şirketiniz için henüz bir bilgi güvenliği yönetim standardına sahip değilseniz bu standardı araştırmanın tam zamanıdır. ISO 27001, bilgi güvenliği yönetim sistemi için en iyi uygulamaları açıklayan uluslararası bir standarttır.

Kuruluş bilgi risk yönetimini sağlarken kuruluşun resmi,fiziksel ve teknik kontrollerinin sağlanmasını amaçlayan bir standarttır. Bu standart kapsam alanın oluşturulmasından, uygulanmasına, işletim ve izlenim şekline kadar her şeyi kapsayan bir kılavuzdur. kuruluş için yapılan planlama ve analiz etme kuruluşun mevcut performansı dikkate alınarak oluşturulur ve kuruluşun iyileştirmeler için nereden başlaması gerektiğini gösterir. ISO 27001’in diğer ISO sertifika programlarından bağımsız çalışmadığını belirtmek büyük önem taşımaktadır.

ISO 27001 Neden Önemli

Gelişen ve küreselleşen iş yaşamı ve artan teknoloji ile kuruluşlar için bilginin korunmasının önemini giderek artmıştır. Kuruluşların çoğu artan sanal ağlar ve teknoloji kullanımı ile bilgilerinin çoğunu elektronik ortamda saklamaktadırlar bu da kuruluşlar bilgilerini korumaları için ekstra hassasiyet göstermelerini gerektirmektedir. Bu nedenle varlıklarının kasıtlı yada yanlışlıkla kayba uğraması ya da uzlaşma ve yıkımdan korunması gerekmektedir. ISO 27001 standardı risk tabanlı bir uyum standardı olduğu için kurum ve kuruluşlar bilgi güvenliğini etkili bir şekilde yönetimine katkı sağlamak amacıyla tasarlanmıştır. ISO 27001 standardı bu standardı uygulayan kuruluşa has bir standarttır bu nedenle her ISO 27001 standart projesi aynı değildir ve birbirinden oldukça farklıdır. ISO 27001’in bağımsız çalışmadığına dikkat etmek önemlidir.

Nereden Başlamalıyım?

Sertifikasyon süreci karmaşık ve zorlu olduğundan bu sürece başlamadan önce kuruluşunuza sertifikasyonun gerekli olup olmadığını ve kuruluşunuzun buna uyumunun yeterli olup olmadığını bilmenizde fayda vardır. Çoğu kuruluş için bu sertifikasyon geçerli değildir ancak sertifikasyonun zorunlu olduğu kuruluşlar için sertifika edinme tek seferde yapılacak bir şey değildir. Sertifikaları yılların verdiği tecrübe ve başarıyı kanıtlayan, bilgi güvenliğine özellikle önem veren, zaman ve kaynak için sürekli olarak yatırım yapan kuruluşlar için sertifikasyon mantıksal ve somut bir göstergedir. ISO 27001 çoğu kuruluş için bilgi güvenliği sağlamak amacıyla başlatılan en mantıksal süreçtir.

Denetim Süreci

Kuruluşların sertifikasyon programına sahip olması düzenli dış denetimlerin yapılmasını, bilgi güvenliği yönetim sisteminin aktif olarak devam ettirildiğinin kanıtlanmasını gerektirmektedir.

ISO 27001 standart sertifika için denetimler genellikle 6 ayda bir yapılmaktadir ancak sertifikasyon sağlayan uzman kuruluşların işbirliği ile bu süreç yılda bir olarak değişebilir. Bilgi güvenliği yönetim sistemleri sertifikasının yenilenmesi her üç yılda bir yapılır. Kuruluşun ISO 27001 sertifikasına sahip olması bir kuruluşun güvenilirliğinin göstergesidir. Bgys’leri hassas verilerin korunmasına yardımcı olarak kuruluşların veri ihlali cezalarından kaçınmalarını sağlar

ISO 27001 Sertifikasyonunu Ne Kadar Sürede Alabilirim?

Sertifika için gerekli koşullar kuruluşunuzun mevcut konumuna göre şekillendiği için net bir cevap vermek imkansızdır. ISO 27001 sertifikasına sahip yazılım ve programlar kullanıyorsanız,uyumluluk kazanmak için kuruluşunuzun sadece çalışma şeklini değiştirerek 5 yada 8 ay gibi kısa bir sürede sertifikanızı yenileyebilirsiniz.Eğer herhangi bir sertifika programına sahip değilseniz,standartları karşılamak için yeni programlar uygulamanız, bir risk değerlendirmesi yapmanız, sorunları ele almanız ve günlük uygulamalarınızı değiştirmeniz gerekmektedir. Bu aşamada, bilgi güncelliği için sertifika almak iki yıla kadar sürebilir.