Bilgi, tüm kuruluşlar ve tüm kurumlar için en önemli veridir. Kurum ve kuruluşların faaliyetlerini devam ettirmeleri ve işleyişlerini sağlamak için yegâne kavramlardan birisidir. Bilgi verileri, kaybedildiği takdirde yerine yenisini koymak, bazen imkânsız bazen de çok zor olan bir süreçtir. Bu sebeplerle, bilgileri, güvenli halde saklamak ve gizlenmesini sağlamak amacıyla bilgi güvenliği ortaya çıkmıştır. Bu bilgi güvenliğini sağlamak amacıyla da ISO 27001 isminde bir standart öngörülmüştür. O halde ISO 27001 nedir sorusuna cevap vermemiz gerekir.
ISO 27001 bilgi güvenliği yönetim sistemi, kurumsal veya kamusal bilgilerin, güvenliğinin sağlanmasında. insanları, süreçleri ve bilgi teknolojilerini de içine alan, bir yönetim sistemidir. Aynı zamanda bilgi verilerini korumak için, muhatap her iki tarafa da güven veren bir sertifika çeşididir. ISO 27001, uluslararası kabul görmüş, en iyi uygulama standartlarından birisidir. Verilerin, bütünlük, gizlilik, erişilebilirlik ve timestamp ismi verilen zaman damgalı şekilde saklanmasını sağlar.
ISO 27001 Kuruluşlara Ne Avantaj Sağlar
ISO 27001, kurumunuzda içerisinde bulunan verilerin, belirli bir standart içinde saklanmasını sağlar. Bunun dışında, uluslararası kabul görmüş bir standart olduğundan, kuruluşlara, yeni iş alanları yaratıp, diğer kuruluşlarla rekabet etmenizi sağlar. Diğer standart çeşitlerinde olduğu, ISO 27001 belgesi sahibi kuruluşlar, yine bu belgeye ve standartlara sahip kullanıcı ile çalışması ihtiyacı hissederler. Bu da rekabet edilen firmalar arasında, belgeye sahip olan kuruluşları bir adım önce çıkartacaktır.
Bu belgeyi alması zorunlu olan bazı sektörler vardır. Fakat zorunlu olmasının dışında, birçok sektördeki firma da 27001 belgesi almak için gerekli süreçleri yerine getirmektedir.
ISO 27001 Belgesi Hangi Kuruluşlar İçin Zorunlu
27001 belgesi alımı, teknoloji firmaları, yoğun teknoloji kullanan firmalar ile buna bağlı sabit ve mobil telefon hizmeti sağlayan kuruluşlar, internet servis sağlayıcıları, kamu ihalelerine girmek isteyen yazılım firmaları, e-fatura konusunda özel entegrasyon işlemi yapan firmalar ve haberleşme alt yapı kurulumu sağlayan firmalar için zorunlu kılınmıştır.
ISO 27001 Belgesi Nasıl Alınır?
Öncelikle ISO 27001 belgesi almak için, ISO 27001 danışmanlık ve eğitim kuruluşlarına başvurmanız gerekecektir. Kuruluşlar bu konuda, yöneticilere ve çalışanlara eğitimler verecek ve 27001 belgesi için gerekli ekipman ile teknik donanımlar konusunda bilgilendirme yapacaktır.