Amerikan Cessna Uçak Şirketi ve Raytheon Füze Sistemleri’nin destekleriyle yapılan Tasarla, Yap, Uçur (Design/Built/Fly) İnsansız Hava Aracı yarışmasına dünyanın dört bir yanındaki üniversitelerden 68 takım katıldı. İTÜ, insansız hava araçlarının karşılaştığı dev yarışmada önemli bir derece aldı.
İstanbul Teknik Üniversitesi -, Illınois, Virginia Tech, MIT gibi Amerika’nın en iyi üniversitelerini geride bırakarak 4. Oldu. Bu sonuçla, yarışma tarihi boyunca Türk takımlarının aldığı en iyi dereceye ve Amerika dışından katılan ülke takımları içinde alınan en başarılı ikinci dereceye imza atıldı.
Bu yıl 16. sı düzenlenen yarışmada takımlardan, insansız, elektrik motorlu ve uzaktan radyo kontrollü olarak uçurulan bir hava aracının tasarımı, üretimi ve görevleri yerine getirecek uçuşlarını gerçekleştirmesi istendi. Bu sene temel uçuş görevleri olarak 4 dakikalık boş uçuş; 3 tur boyunca 8 adet alüminyum bloğu taşıma uçuşu ve iki litre su barındıran bir su tankından 100 m irtifada suyun tahliye edilerek geri dönülmesi olarak belirlendi.
ATA Takımı 4. oldu
İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi öğrencilerinden oluşan ATA Takımı, görev uçuşlarından sonra 167,41 puanla yarışmayı 4. olarak tamamladı. İTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, Türkiye’ye şimdiye kadar en iyi dereceyi getiren takım üyelerini tebrik ederek “Amerika’da düzenlenen yarışma öğrencilerimize mühendislik eğitimleri boyunca edindikleri kazanımları pratiğe dönüştürme olanağı tanımaktadır. Bir kez daha gördük ki, öğrencilerimize gereken desteği verince dünyanın en iyi üniversitelerini rahatlıkla geçecek projelere imza atabilmektedir.” dedi.
Takım kaptanı Uçak Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi Sercan Ertem, VESTEL, ASELSAN, TÜBİTAK, İTO, TAI, GEDON, İTÜ Rektörlüğü ve İTÜ Uçak Mühendisliği 1984 girişlilerin sponsorluğunda yarışlara katılan ATA uçağının önümüzdeki yıl ilk üçte yer almayı hedeflediğini söyledi.
Türkiye’den 8 takımın katıldığı yarışlarda ODTÜ’nün Nymph Noir Takımı 23 üncü, Hava Harp Okulu’nun Scorpion Takımı 36. sırada yarışı tamamladı.
Kaynak: Chip