Web site yönetimi için doğru server seçimi büyük önem taşıyor. Özellikle günümüzde özel projelerden ihtiyaç duyulan trafik sayısı değerlerinin karşılanmasına kadar pek çok noktada sunucu seçiminin büyük önemi bulunuyor. Bu noktada ise beklentileri doğru karşılamak adına tüm sunucu kaynaklarının kullanıcıya ait olduğu Dedicated sunucular öne çıkıyor.
Dedicated Sunucu Nedir?
Dedicated server tüm sunucu kaynaklarının kullanıcıya ait olduğu fiziksel sunuculara denilmektedir. Sözlük anlamı olarak atanmış veya adanmış anlamına gelen bu sunucular tüm kaynaklarıyla kullanıcıya ayrıldığı için yönetim, performans ve güvenlik açısından gelişmiş sunuculardır. Bu sunucu kiralandığında seçilen donanıma göre hazırlık yapılır ve veri merkezinde kabine yerleştirilmektedir. Kullanıcının talebine göre ise talep edilen işletim sistemi kurulmaktadır veya kullanıcının isteği üzerine uzaktan erişim olanağı da sağlanır. Ayrılmış olan IP adresleri de kullanıcıya belirtilir ve buna bağlı olarak sunucu tamamen kullanıcı tarafından istenildiği gibi yapılandırılır.
Kendi Kaynaklarını Yönetmek İsteyenler İçin İdeal
Bu fiziksel server çeşitleri kendi kaynaklarını yönetmek isteyenler için oldukça avantajlıdır. Sunucunun farklı kişiler ile paylaşılması istenmeyen durumlarda önemli kolaylık sunarlar. Genel olarak paylaşımlı sunucularda kaynaklar başka kullanıcılar ile paylaşılır. Bu da sistemin yavaşlamasına, ulaşılmamasına veya benzeri sorunlar yaşanmasına yol açabilir. Özellikle bazı özel projelerin ihtiyaç duyduğu çok sayıda kaynak durumuna da paylaşımcı sunucular yanıt veremeyebilir. Bu yüzden Dedicated server kullanmak tamamen kaynakların tek kullanıcıya ait olmasını sağlayarak önemli fırsatlar sunar. Ayrıca istenildiği kadar kaynak ekleme şansı da sağladığı için projelere özel olarak kaynak ayırma da bu sunucular ile rahatlıkla yapılabilmektedir.
Fiziksel sunucu olarak da bilinen Dedicated server’lar paylaşımlı hosting ve sanal sunuculara göre de hız açısından yüksek değerler sunar. Özellikle tüm kaynakların kullanıcıya ait olduğu düşünülürse kaynakların başkaları tarafından kullanılmaması ile hız değerleri açısından yüksek veriler elde edilir. Fiziksel sunucularda aynı zamanda yapının kullanıcı tarafından belirlenmesi, sunucuya ilave edilecek disk boyutu, yapısı, RAM kapasitesi ve CPU kalitesi de tamamen kullanıcının elindedir. Böylece proje bazlı olarak yapılan çalışmalarda ne kadar kaynak ayrılması gerektiğine de kullanıcılar karar verebilir. Bu sayede de web sitesi için en ideal değerler kolayca elde edebilir.
Aynı zamanda yüksek güvenlik isteyenler için de Dedicated sunucular ideal seçenektir. E-ticaret projeleri başta olmak üzere bazı projeler normalden çok daha fazla güvenlik ihtiyacı doğurabilir. Güvenlik açısından sunucuda başka web sitelerinin yer almasını istemeyenler de bu sunucuları kullanabilir. Dedicated sunucular ile başka web sitelerine gelecek olan saldırılardan tamamen korunabilirsiniz.
Sunucu kapsamında kullanılacak olan uygulama, modül veya işletim sistemi gibi özellikler de tamamen kullanıcı tarafından özelleştirilir yapıdadır. Bu sayede de kullanıcının talep ettiği özelleştirme ve uygulamalar çok kolay şekilde gerçekleşmektedir. Paylaşımlı hostinglerde yer alan servis kısıtlamaları Dedicated sunucuların tamamen kullanıcıya ait olması sebebiyle bulunmaz.
Fiziksel Sunucu İle Farkınızı Ortaya Koyun
Fiziksel sunucu kiralayarak projenizin başarısı için etkili bir adım atabilirsiniz. Web sitesinin kendisine ayrılan kaynağı tüketmesi, güvenlik açısından sorunlar yaşaması, kesintisiz erişim sunabilmesi gibi konular nezdinde ortaya çıkan sorunlar Dedicated sunucu tercih edilerek ortadan kalkacaktır. Özellikle yüksek hit alan siteler için en iyi performans değerlerinin de sorunsuz şekilde sunulması için fiziksel sunucular tercih edilmelidir. Yüksek hit beklentili veya güvenlik öncelikli web projeleri için yine fiziksel sunucular en iyi seçim olacaktır. Dedicated server kiralama ile web projeleriniz için yüksek performanslı ve güvenli şekilde önemli bir farklılık yaratabilirsiniz.