NASA’nın 378 Gün Devam Eden Mars Deneyi Sona Erdi

NASA Mars Deney

NASA‘nın 378 gün devam eden Mars yüzeyinde insan hayatı olabilir mi deneyinin sona erdiği açıklandı.

NASA’nın Mars Deneyi 378 Gün Sonra Bitti

NASA uzun zamandır Mars yüzeyinde insan hayatının devam ettirilip ettirilemeyeceğini simüle eden bir deneyi sürdürüyordu. Dün itibarıyla deneyin sonlandığını ve görev için 378 gündür kapalı bir alanda tutulan astronotların görevlerinin tamamlandığı açıklandı.

NASA’nın Teksas / Houston‘daki Mars Dune Alpha isimli simülasyon alanında 1 yıl geçiren 4 bilim insanı 378 günlük karantina ve izolasyon süreçlerini tamamlayarak dış dünyaya adım attılar. Kelly Haston, Anca Selariu, Nathan Jones ve Ross Brockwell Mars’a insanlı bir görev için gerekli koşulları simüle eden bu deneyi başarıyla sonlandırdılar.

3D Yazıcı İle Tasarlanan 1.700 Metrekarelik Tesiste Yatak Odaları, Spor Salonu, Ortak Alanlar ve Çiftlik Vardı

3D yazıcı aracılığı ile tasarlanan 1.700 metrekarelik bu tesiste yatak odaları, spor salonu, ortak alanlar ve Mars yüzeyini simüle eden bir çiftlikle donatılmıştı.

Görev için seçilem bilim insanları Mars yüzeyindeki yürüyüşlerinde kullanılacak özel kıyafetlerini giydi ve Mars yüzeyine benzeyen kırmızı kumla kaplı bir dış alana çıktılar. Astronotlar sebze yetiştirme, yalıtım ve iletişim gecikmeleri gibi farklı zorlu koşullarda hayatta kalmaya çalıştılar.

Deney Ekibi 1 Yıl Boyunca Hiçbir Ek Yiyecek Kaynağı Olmadan Hayatta Kalmaya Çalıştılar

NASA’nın Johnson Uzay Merkezi’nde yardımcı direktör olarak görev yapan Steve Koerner, ekibin 1 yıl boyunca Mars’ta hiçbir ek yiyecek kaynağı olmadan hayatta kalıp kalamayacaklarını test ettiklerini açıkladı.

Steve Koerner bilim insanların bu şartlarda kişisel hayatlarını nasıl devam ettirebileceklerini de test ettiklerini ve buna benzer 2 farklı görev daha yaptıklarını belirtti.

Yapılan Deneyler NASA’nın Mars’a İnsan Gönderme Hedefi İçin Kritik Bilgiler Sağlayacak

Gerçekleştirilecek olan 2 yeni görev NASA’nın Mars’a insan gönderme hedefi için kritik bilgiler sağlayacak. Daha önce de 2015 / 2016 yıllarında Hawaii’de benzer bir simülasyon yapılmıştı. Ancak NASA bu kez proje sürecinin tamamında yer almış oldu.