
Probiyotik, bağırsaklarımızda yaşayan, sağlığımız, özellikle sindirim sistemimiz için iyi ve önemli olan canlı bakteri ve mayalardır. Vücudun direncini koruyup sağlıklı kalmasını sağlayan sistemler, sindirim sistemi ve bağışıklık sistemidir. Bağışıklık sistemi güçlenmek için sağlıklı bakterilere ihtiyaç duyar. Probiyotikler, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu, faydalı mikroorganizmalardır. İçlerinde az miktarda zararlı bakteri barındırsa da, vücutta yeterli miktarda bulundukları durumlarda fayda sağlarlar. Aynı zamanda prebiyotiklerin mide ve ince bağırsakta sindirimi yapılamadığı için bağırsak florası için de fayda sağlayan bakterilerdir. Tabii faydaları sadece bunlarla sınırlı değildir;
-Beyni besler
-Kilo vermemizde yardımcı olur
-Alerji ve egzamayı hafifletir
-Sindirim ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
– Probiyotik besinler alan bireylerde, depresyon ve anksiyete oranı azalır.
Probiyotik Takviyesi Neden Yapılmalıdır?
Bakteri denilince insanların akıllarında “kötü” kavramı beliriyor ama az miktarda bakterinin vücutta bulunmasının gerekli olduğunu bazen atlayabiliyoruz. Antibiyotik kullanımıyla ölen bakterilerin bir şekilde tekrar vücuda sokulması gerekmektedir. Bunun için probiyotik beslenme yapılabilir veya kapsül takviyesi yapılabilir. Probiyotik yoğurt, süt ürünleri ve kefir takviye olarak başvurabileceğiniz besinlerdir. Yeterli miktarda besin alınmaması bağışıklık sisteminin çökmesine ve doğal olarak çeşitli hastalıklara davetiye çıkarır.
Probiyotikler Hangi Durumlarda Kullanılmalıdır?
- Sindirim sistemi sorunları, probiyotik kullanımının en çok kullanılması gereken durumlardandır. Gaz sorunları, reflü, kabızlık ve ishal gibi sorunlarda probiyotik besinler tüketilmelidir. Takviye hapların yanı sıra doğal yollardan, süt ve süt ürünlerinden bu takviyeyi alabilirsiniz.
- Antibiyotik kullanımından sonra ölen bakterilerin yerine getirilmesi için probiyotik beslenme yapılmalıdır.
- Bağışıklık sisteminin düşük olduğu zamanlarda kullanılması önerilmektedir.
- Bağırsak ve beyin aynı hücre sistemine sahip olduğu için depresyon ve anksiyete gibi sinir sistemini ilgilendiren hastalıklarda da probiyotik besinler kullanabilirsiniz.
- Kolesterol, cilt sağlığı ve kilo verememek gibi problemler için de probiyotikler kullanılabilir.
Probiyotik Kullanımında Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Probiyotik kullanımının vücuda büyük oranda fayda sağladığı gerçeğinin yanında bazı durumlarda vücut dışarıdan aldığı doğal probiyotik takviyelerine tepki verebiliyor. Sindirim sisteminiz için kullandığınız probiyotiklerde, ilk kullanımlarda şişkinlik oluşabilir fakat düzenli kullanım sonrasında faydasını mutlaka göreceksinizdir.
- Fakat bağışıklık sistemi için kullandığını probiyotikler bazen vücutta enfeksiyon yaratabiliyor. HIV ve AİDS gibi hastalıklarda probiyotikler ters tepki gösterebiliyor. Bu gibi durumlarda doktor kontrolü altında probiyotik beslenmenizi devam ettirmeniz öneriliyor.
- Son olarak ise probiyotikler canlı organizmalar oldukları için, aldığınız ürünün son kullanma tarihi önem teşkil etmektedir. Son kullanma tarihi geçtiyse içerisinde ki bakteriler de ölmüş olacağı için çok fazla bir faydasını göremeyebilirsiniz.