Rus Kozmonot Uzayda 1.110 Gün Görev Yaparak Dünya Rekoru Kırdı

Oleg Kononenko

Rus Kozmonot Oleg Kononenko uluslararası uzay istasyonu’nda 1.110 gün görev yaparak dünya rekorunun yeni sahibi oldu.

Rus Kozmonot Uzayda 1.110 Gün Görev Yaparak Dünya Rekoru Kırdı

Eylül ayında Dünya‘ya dönmesi beklenen Rus kozmonot ISS’de 1.110 gün geçirerek dünya rekorunu kırdı.

Rus kozmonot uluslararası uzay istasyonunda 878 günden fazla kalarak Gennady Padalka‘nın rekorunu geride bırakmış oldu. Rus kozmonot Eylül ayında Dünya’ya döndüğünde 1.110 gün (3 yıldan fazla) uzayda kalıp görev yapmış olacak.

Dünya Rekorunun Yeni Sahibi: Oleg Kononenko

Rus kozmonot Oleg Kononenko Uluslararası Uzay İstasyonu’nda önceki rekor olan 878 gün, 11 saat, 29 dakika ve 48 saniyeden daha fazla görev yaptı. 59 yaşındaki kozmonot Roscosmos‘un (Rus kozmonot ekibi) komutanı olarak “Tüm başarılarımla gurur duyuyorum. Ancak en çok uzayda insan kalış süresi rekorunun hala bir Rus kozmonota ait olmasından ayrıca gurur duyuyorum” ifadelerini kullandı.

Rus kozmonotun uzay görevinin Eylül ayının sonlarında sona ermesi planlanıyor ve o zamana kadar uzayda 1.110 gün geçirmiş olacak. Kononenko’nun uzaydaki kariyeri mühendis olarak başladı ve ISS programı için seçilen gruba dahil olduktan sonra kozmonot olarak eğitim aldı. İlk uzay uçuşu 2008 yılında yapmıştı ve 200 gün sürmüştü.

Kononenko uzayda geçirdiği sürede görüntülü arama ve mesajlaşmanın iletişimde kalmasını sağladığını ancak Dünya’ya geri geldiğinde ailesinin yaşamından geride kalanları gördüğünde duygusal bir deneyim yaşadığının altını çizdi.

Kononenko: Çocuklarım Babasız Büyüdü

Oleg Kononenko yaptığı açıklamada görüntülü arama ve mesajlaşmanın iletişimde kalmasını sağladığını ancak Dünya’ya döndüğünde hayatın ne kadar büyük bir kısmını kaçırdığını fark ettiğini belirtti. “Eve geri döndüğümde yokluğumda geçen yüzlerce günde çocukların babasız büyüdüğünü fark ettim” dedi. “Kimse bu zamanı bana geri vermeyecek.” ifadelerini kullandı.

Kononenko uzaydaki fiziksel etkilerle başa çıkabilmek için düzenli olarak egzersiz yaptığının altını çizdi ve sinsi ağırlıksızlığın etkilerini hissetmediğini belirtti. Uzay programının güvenilirliği son yıllarda sorgulanmış olsa da ISS Washington ve Moskova’nın yakın işbirliği içinde olduğu uluslararası projeyi önemli ölçüde destekliyor.