SSD İle eMMc Arasındaki Farklar Nelerdir?

SSD ve eMMc

SSD ile eMMc arasındaki farklar ve bu iki depolama teknolojisi ile ilgili tüm merak edilenler yazımızda.

SSD ve eMMc Arasındaki Farklar

Son yıllarda ciddi performans artışı sağladığı için SSD kullanımı çok yaygınlaştı. Artık birçok bilgisayarda eski teknoloji HDD yerine SSD veya eMMC yer alıyor. Peki bu SSD ile EMMC’nin arasındaki farkları nelerdir?

Yeni bilgisayar alanlar daha iyi performans için katı hal sürücülerini Solid State Drive (SSD) tercih ediyor. Bu iki sürücünün haricinde bir de elektronik çoklu ortam kartı anlamına gelen Embedded Multimedia Card (eMMC) teknolojisi var. Peki söz konusu eMMC teknolojisi neden SSD’ler ve HDD’ler yerine dizüstü bilgisayarlarda karşımıza çıkmaya başladı?

eMMC’nin SSD’den ne farkı var? Dizüstü bilgisayarınız için eMMC mi yoksa SSD mi tercih etmelisiniz? Bu sorular hakkında hiçbir fikriniz yoksa, lütfen yazımızı dikkatlice okumaya devam edin.

SSD Nedir?

SSD (Solid State Drive) yani Katı Hal Sürücüsü anlamına gelir. Bazen katı hal aygıtı ya da katı hal diski olarak da isimlendirilir. Diğer depolama tipleri ile karşılaştırıldığında, SSD genelde en iyi performansa ve en iyi fiyata sahiptir. Ayrıca SSD zorlu fiziksel koşullara çok daha dayanıklıdır.

SSD teknolojisi daha hızlı okuma ve yazma başta olmak üzere, daha sessiz çalışma ve nispeten daha düşük güç tüketimine sahiptir.

Bu nedenle bilgisayar performansı için daha yüksek talepleri olan ve yeterli bütçeye sahip kullanıcıların SSD’li bir bilgisayara başvurma olasılığı elbette daha yüksektir.

eMMC Nedir?

eMMC, katı hal depolaması olarak da bilinen bir bellek kartı standardı olan MMC teknolojisinin bir çeşididir. MMC’nin çeşitli varyantları vardır: RS-MMC, DV-MMC, MMCplus, MMCmobile, MMCmicro, MiCard, SecureMMC ve eMMC, gibi. eMMC ise gömülü MultiMediaCard olarak tarif edilebilir.

Uygun fiyatı ve küçük boyutu sebebiyle taşınabilir cihazlarda yaygın olarak kullanılan dahili depolama teknolojisidir. eMMC; akıllı telefonlar, dijital kameralar, giriş segement dizüstü bilgisayarlar ve tabletlerde kullanılır. eMMC’yi bilgisayarlarda ya da dizüstü bilgisayarlarda da kullanabilirsiniz. Ayrıca eMMC bulunan bir dizüstü bilgisayarın dahili depolama kapasitesini bellek kartı yuvasına bir bellek kartı takarak artırabilirsiniz.

SSD ve eMMc Arasındaki Farklar Nelerdir?

Hem eMMC hem de SSD temel olarak NAND ilkelerine göre çalışsa da iki depolama aygıtı arasında çok fark var. En önemli fark ise eMMC’nin MMC standardına dayalı bir flash depolama türü olması, SSD’nin ise bir tür katı hal depolama olmasıdır. Flash depolama birimleri sistemden ayrılabilir donanımlar için daha kullanışlıdır.

eMMC taşınabilir bir aygıt için geçici bir depolama ortamı olarak kullanılırken, SSD genel olarak kalıcı bir depolama ortamı olarak kullanılır. Depolama ortamınıza göre bir depolama türü seçebilirsiniz.

eMMC ve SSD farklı performansa sahiptir. eMMC küçük dosya depolama ve erişim için daha hızlı çalışır. Ancak SSD büyük dosya depolamada daha iyi performans sunar. eMMC’nin maksimum veri aktarım hızı yaklaşık 400 MB / saniye’dir. SSD’nin maksimum aktarım hızı ise eMMC’ninkinden çok daha yüksektir.

eMMC, SSD’den çok daha az depolama kapasitesine sahiptir. EMMC, 128 GB boyut mevcut olmasına rağmen genelde 32 GB ve 64 GB depolama alanına sahiptir. SSD ise çok daha fazla alana sahiptir. 128 GB, 256 GB, 512 GB ve 1 TB mevcuttur.

eMMC ve SSD bağlantılarda da farklılık gösterir: eMMC genelde doğrudan anakarta lehimlenirken, SSD sürücüler anakarta SATA arabiriminden bağlanır. Dizüstü bilgisayarınızda SATA arabirimi yoksa eMMC kullanmanız gerekir.

Karşılaştırmanın Sonucu

eMMC daha uygun fiyata ve taşınabilir boyuta sahiptir, ancak performansı SSD’den çok daha düşüktür. SSD çok daha iyi performansa ve daha uzun bir kullanım ömrüne sahiptir. Bütçeniz uygunsa daha iyi bir deneyim yaşayabilmeniz için SSD almanızı tavsiye ediyoruz.