Windows 11 Tanıtıldı

Windows 11

Microsoft uzun zamandır merakla beklenen yeni işletim sistemi Windows 11‘i resmi olarak tanıttı.

Microsoft’un Yeni İşletim Sistemi: Windows 11

Windows 10 işletim sistemi ile şimdiye kadarki en iyi deneyimi sunan Microsoft şirketi, aradan geçen 6 yıldan sonra yeni işletim sistemi ile tekrar karşımızzda. Windows 10‘u 29 Temmuz 2015’te piyasaya süren firma, Windows 11’i 24 Haziran 2021 Perşembe günü resmi olarak duyurdu. Lansman sonunda Windows 11 yenilikleri neler? Windows 11 nasıl indirilir? gibi insanların aklında birçok soru işareti oluştu.

Windows 11 Yenilikleri

Düzenlenen etkinlikte resmiyet kazanan Windows 11, önceki versiyona göre ciddi bir tasarım farkı ile geliyor. Bunlardan en çok dikkat çeken ise hiç şüphesiz Windows 11 başlat menüsü. Bu menüyü sol alttaki pozisyonundan biraz daha ortaya yerleştiren Microsoft, iptal edilen Windows 10X ile benzer bir deneyim sunuyor. Windows 8 ile hayatımıza giren canlı kutucuklar özelliğini bu versiyonda kaldıran firma, bunun yerine Android ve iOS‘taki gibi daha sade bir arayüz tercih etti.

Yeni bir pano kullanıma sunan Microsoft, çoklu pencere kullanımını kolaylaştırıyor. Kullanıcılar yeni pano modunu kullanarak verimliliği artırıyor. Ayrıca şu anda kullanımda olana göre çok daha iyi görünen ve güncellenmiş karanlık mod desteği bu versiyonla hayatımıza girmiş oldu.

Bundan sonra uygulamalar ve belgeler için ayrı bir arama kısmı getiren Microsoft, pencerelerdeki keskin köşeler yerine yuvarlak bir tasarımı tercih etmiş. Ayrıca Microsoft‘un uygulamaları Windows 11‘in desteklediği çeşitli modlara hızlı bir şekilde eklemenize imkan sağlayan ek ayarlar da yer alıyor. Windows 11‘in bu yeni versiyonu, Snap Group isimli bir özellikle uygulamalarınızın nerede depolandığını hatırlatan bir fonksiyon kazanıyor.

Windows 11 Başlat Menüsü

Birden çok monitörü desteklemeye devam edecek olan işletim sistemi, uygulamaların hangi ekranda açılmasını istediğinizi hatırlayacak. Böylece uygulamaların her zaman doğru ekranda açıldığından emin olacaksınız. Yalnızca tasarım olarak değil performans anlamında da geliştirmeler bu işletim sistemi ile hayatımıza giriyor.

Windows 11 güncellemeleri, önceki versiyona göre yüzde 40 daha küçük olacak ve artık arka planda otomatik olarak gerçekleşecek. Bu durum bitmeyen güncelleme sorunlarının artık yaşanmayacağı anlamına geliyor. Uygulama entegrasyonu için de yoğun mesai harcayan Microsoft şirketi, Teams’i doğrudan işletim sisteminin içine entegre etmiş. Doğrudan görev çubuğuna dahil olan uygulama, Windows 11 kullanıcılarının arkadaşlarını, ailesini veya iş arkadaşlarını aramasına imkan sağlayacak.

Android ve iOS gibi Widget desteği kazanan Windows 11, yapay zeka desteği kazanacak olan widgetlar, kişiselleştirilmiş bir akış ekranı sunacak. Birçok dokunmatik fonksiyonu da beraberinde getirecek olan işletim sistemi, tabletlerde kullanabileceğiniz hareketleri ve dokunma özellikleri de sunuyor. Böylece tablet modu tamamen ortadan kalkmış oluyor.

Xbox Desteği Artırılmış

Oyunculara verdiği destekle gündeme gelen Microsoft, Windows 11 ile Xbox fonksiyonlarını artıracak. PC oyunlarında daha iyi optimizasyon yapması beklenen firma, tüm yapımlarda otomatik HDR desteği sunacak. Uyumlu bir monitörü olan herkes, DirectX 11 ve DirectX 12 oyunlarında yüksek dinamik aralık (HDR) teknolojisinin tadını çıkaracak.

Ayrıca ve hız ve performans güncellemesi kazanan işletim sistemi, daha önce Xbox Series X / Xbox Series S’te karşımıza çıkan DirectStorage’ı kullanacak. Bu durum Windows 11’de oyun yükleme sürelerini hızlandırmayı ve NVMe sürücülerin gücünü en iyi şekilde kullanmayı hedefliyor.

Xbox Game Pass, firmanın aylardır test ettiği yeni Xbox uygulaması ile Windows 11’e de dahil ediliyor. Bu aynı zamanda Xbox uygulamasına entegre edilmiş xCloud’u da içeriyor, böylece oyuncular, Microsoft’un bulut sunucularından donanımlarına bağımlı kalmadan oyun oynayabiliyor.

Windows 11’deki en büyük değişikliklerden birisi de yeni mağaza oldu. Yeniden tasarlanan ve normalde Windows uygulama mağazasında bulunmayan bazı uygulama bu versiyonla birlikte işletim sistemine dahil edildi. En büyük sürpriz ise Adobe Creative Suite, TikTok ve Instagram dahil olmak üzere Android uygulamalarının da mağazaya dahil edilmesi oldu.

Burada geliştiricilere önmeli özgürlükler tanıyan Microsoft, isterlerse kendi ödeme sistemlerini bile kullanabileceklerini açıkladı. Amaçlarının ilham vermek olduğunu belirten CEO Satya Nadella, “Windows her zaman yaratıcıların egemenliğini temsil etmiştir” ifadelerini kullandı.

Windows 11 Tanıtım Videosu

Microsoft’un resmi YouTube kanalında yayınladığı Windows 11 tanıtım videosunu aşağıdaki izleyebilirsiniz.