Yer Kabuğunun Altında Batık Dünyalar Keşfedildi

Yer Kabuğunun Altındaki Batık Dünyalar

Bilim insanları yerin derinliklerinde daha önce hiç bilinmeyen ilginç yapılar keşfettiklerini açıkladılar.

Yer Kabuğunun Altındaki Batık Dünyalar

Bilim insanları yer kabuğunda batık dünyalar olarak adlandırdıkları gizemli oluşumlara rastladılar. Yeni sismik görüntüleme teknolojileri sayesinde bu alanlar tespit edildi ve ulaşılan sonuçlar, bilim dünyasında büyük bir etki yarattı. Çalışmalar, ayrıca Scientific Reports dergisinde de yayınlandı. Peki bu batık dünyalar nedir?

Bilim insanları öncelikle, deprem dalgalarının Dünya‘nın derinliklerindeki hareketlerini inceleyerek yer kabuğunun üç boyutlu bir haritasını çıkardılar. Yeni geliştirilmiş tam dalga formu tersine çevirme yöntemi sayesinde bu gizemli yapıları net bir şekilde görüntülemek mümkün oldu. Araştırmacılar, bu keşfin zor olduğunu ifade ediyor çünkü söz konusu süreç Piz Daint süper bilgisayarı gibi güçlü işlemci altyapısı gerektiriyordu.

4 Milyar Yıl Önce Oluşmuş Eski Kabuk Kalıntıları

Bulunan yapılar, geçmişte yer kabuğundan ayrılan ve derinliklerde kaybolan eski levha parçaları olabileceği düşünülüyor. Bazı yapılar, levha hareketlerinin gözlemlenmediği yerlerin altında yer alıyor. Bu da onların varlığını açıklama çabasını daha karmaşık hale getiriyor. Bilim insanları, bu yapıları ya 4 milyar yıl kadar önce oluşmuş eski kabuk kalıntıları ya da daha yakın tarihte meydana gelen yoğun yapılar olarak değerlendirmekte.

Bu araştırmanın bir parçası olan bilim insanlarından Thomas Schouten, elde edilen bulguların bilim dünyasında büyük bir belirsizlik yarattığını belirtti: “Dünya’nın derinliklerinde her yerde bu anomali türlerini gözlemliyoruz, ancak bunların gerçekte ne olduğunu bilmiyoruz.” Araştırmacılardan Andreas Fichtner, yeni teknolojiyi tıbbi görüntülemedeki yeniliklerle kıyaslayarak, bu tür yöntemlerin yer bilimlerinde daha çok keşif yapılmasına olanak tanıyabileceğini ifade etti.