Yurtdışından Gelen Telefonun Kaydı Nasıl Yapılır?

Yurtdışından getirilen telefonların imei kaydının nasıl yapılması gerektiği ile ilgili tüm bilgiler haberimizde.

Ülkemizde oldukça ilgi gören mobil cihazlarla ilgili Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından online imei sorgulama hizmeti sunuluyor. Peki yurtdışından yolcunun getirdiği mobil cihazların kayıt altına aldırılması işlemlerinde nelere dikkat etmek gerekiyor ve imei kaydı nasıl yapılır? Tüm bu soruların cevaplarını sizler için hazırladığımız rehberde bulabilirsiniz.

Yurtdışından getirilen elektronik kimlik bilgisine (imei) haiz cihazların kayıt işlemlerinin yolcunun Türkiye’ye giriş tarihinden itibaren 120 gün içinde yapılması gerekiyor. Kişilerin son 2 takvim yılı içinde yurtdışından başka bir telefonu getirerek kayıt altına aldırmış olması veya yurda giriş tarihinden itibaren 120 gün geçmiş olması halinde kayıt işlemleri yapılamıyor. İşletmeciler tarafından süreye ilişkin bilgilendirmeler de cihaza SMS ile 30 günlük periyotlarla gönderilmektedir.

IMEI Kaydı Nasıl Yapılır?

Cihazların kayıt altına aldırılmasında ihtiyaç duyulan IMEI numarasına *#06# tuşlarına basılarak ulaşmak mümkün. Bu bilgiye daha sonra da ihtiyaç duyulması ihtimaline karşı imei numarasını muhafaza etmekte fayda var.

T.C. kimlik numarası ya da yabancı kimlik numarası‘na sahip olanların e-devlet kapısı üzerinden sisteme giriş yaptıktan sonra, e-işlemler bölümünden BTK başlığı altında yer alan hizmetlerden öncelikle cihaz kayıt hakkını sorgulaması, cihaz kayıt hakkı mevcut ise imei kaydet alanındaki gerekli bilgileri doldurmak ve belirlenen harç ücreti (2017 yılı için 149,20 TL) yatırmak suretiyle kayıt işlemini gerçekleştirmesi gerekiyor. Sadece harç bedelinin yatırılması ile kayıt işlemi bitmiyor. 120 gün içinde kayıt işlemi gerçekleştirilmeyen cihazlar kayıt dışı statüsüne geçerek iletişime kapatılıyor.

Türkiye’de yaşayan yabancı uyruklu kişilerin (diplomat, askeri personel, öğrenci ve ikamet edenler) vergi dairesi veya ilgili bankaya yatırılmış olan harç bedelinin ödendiğini gösteren makbuz aslı ve pasaport aslını ibraz etmek sureti ile ilgili GSM firmasına ait abone kayıt merkezine (Vodafone, Turkcell, Türk Telekom / Avea) müracaat etmesi halinde kayıt işlemini yaptırabilmeleri mümkün.

Harç ödemesi, kayıt işlemi sırasında e-devlet sistemine entegre bankalar aracılığı ile online olarak da yapılabiliyor. Yalnızca harç bedelinin yatırılması kayıt işleminin yapılması anlamını taşımıyor. Sistem tarafından kişiye başvuru numarası verilene kadar işleme devam edilmesi gerekiyor.

18 yaşından küçük olanların da yurt dışından yolcu beraberinde cihaz getirebilme ve kendi adlarına kayıt yaptırma hakkı var. Bu kişiler için kayıt başvuruları anne, baba ya da yasal temsilcilerinin kendi e-devlet sayfaları üzerinden başvuru türü olarak çocuğumun bilgileri ile başvuru yapacağım seçeneği işaretlenerek ve 18 yaşından küçük kişinin bilgileri kullanılmak sureti ile gerçekleştirilebiliyor.